Борисов спря багерите край Несебър


31 декември 2012 в 14:56 | 3242 |25
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, органите на Дирекция "Национален строителен контрол" - ДНСК са спрели всякакви строителни дейности по обекта, за който природозащитници аларамират, че се строи върху дюни, в защитена местност край Несебър.

Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция в Министерството на земеделието и храните по повод информацията, разпространена от Коалиция "За да остане природа".

Вчера екоактивистът Тома Белев алармира, че багери заравняват пясъчни дюни в местността Кокала край Несебър за строителство. Теренът е част от защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата “Натура 2000″. Според Белев, това са пясъчни дюни, при това попадат на първа линия на морето (100 метра от брега), където по закон строителството върху дюни е забранено.

В коментар пред OFFNews вчера директорът на бургаската екоинспекция (РИОСВ – Бургас) Бойчо Георгиев обаче отрече това да са дюни. “Това място никога не е било категоризирано като дюни. Нека който твърди, че са, да го докаже. Мястото е урбанизирано с устройствен план още през 2007 г., тогава има направен доклад за оценка за съвместимост с “Натура 2000″ и има положително решение, имат и разрешение за строеж”, коментира Георгиев.

През февруари ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата сделка по продажбата на 29 дка земи край Несебър, която е започната през 2007 г., обясни днес земеде.ският министъ,

„Писаниците, че всичко е доста под данъчната оценка, не отговарят на истината”, посочи Мирослав Найденов. Цялата сума по продажбата е 1 141 149 лв., 51 ст., като в нея са включени държавната такса за изключване на територията от горския фонд, компенсаторно залесяване и оценка от независим оценител. Решението за създаване на комисия е взето след обсъждане проблема между няколко институции – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и комисията към Министерство на земеделието и храните, която отговаря за подобни случай. С доклада от тази проверка ще бъде започнат и премиерът, ще бъдат запознати и медиите, каза Найденов.

Препоръчани материали
Емил Боев 02.01 2013 в 14:29 25
+ 0
- 0
Какво излезе накрая - пак офшорна фирма, зад която този път се оказа, че стои партийния лидер Ц Цветанов (Биволъ). Явно "заменките" с хора от партийния елит на ГЕРБ вече се наричат сделки. Въпрос на гледна точка.
Поп Дръвчо 02.01 2013 в 10:16 24
+ 0
- 0
И защо Бащицата трябва да я върши тази работа, при положение че има институциЙ?
Sun Cho 01.01 2013 в 13:34 23
+ 0
- 0
обясни днес земеде.ският министъ,
Комунистан 01.01 2013 в 09:48 22
+ 0
- 0
Има ли виновни - няма! Значи това поредният цирк "в името на народа".
Арх. 31.12 2012 в 21:09 21
+ 0
- 0
Скорпио, явно си буден човек... Няма да скрия, че и доста по-адекватен от някои други, също крайно десни персонажи, навъртащи се тук, което е приятно... Но излизаме от темата или направо си потъваме в безмислени спорове... Фактът, че ти възприемаш живота като предивзикателство, което ти харесва да отиграваш, не означава, че всички хора трябва да са Велик Гетсби и да жонглират с пазара, докато той се опитва да ги прекатури... Просто хората са различни и за всеки трябва да бъдат създадени условия. Това, че е светът е в икономическа криза не се дължи на спомтанния ни мързел, а на процеси, които протичат в икономически, политически и социален план едновременно, с една дума - видът еволюира! :)
scorpio 31.12 2012 в 20:37 20
+ 0
- 0
Англичаните се "отърваха" от марките си и сега по TopGear гОрко плачат по темата ;-)... но те имат парни локомотиви... ще се справят някак си. Всичиките примери, които даваш отдавна трябваше да са те навели на мисълта за стихийността на пазарнаат икономика и начините за насочване, с минимални спънки на тази стихия в желана посока. Не говоря за забрани за изсичане на гори, още повече, че с тях не се правят уни-топ-фоуни джобен формат... те ли са ти критерия за технологична извисеност?
А що се отнася за борбата ти с гладната смърт вследствие преструктуриране на икономиката, замисли се за африканчетата - те си мрат и без преструктуриране... а дори си нямат гсм-и (май няма свръхпроизводство а?). Но там също земята се е превърнала на много места в лунен пейзаж. Видимата причина е, защото са бедни, но истинскат - защото са необразовани...
А инженер-химика като е би глупав да учи без нужда от неговата професия - да 'оди да кОпа картофи... идеалната лаборатория - може да измисли някой нов изкуствен тор от смесването на каца настъргани автомобилни гуми и кофа вкиснало вино и да продаде лиценза ;-)
Арх. 31.12 2012 в 20:13 19
+ 0
- 0
Китайските учени може да не стават, но китайската икономика е в разцвет! Да, естествено защото експлоатират евтина работна ръка... Технологиите, ако продължаваме да ги развиваме със същите темпове като досега по някое време ще се озовем всичките с по един особено смарт уни-топ-фоун в джоба, само дето като се огледаме няма да сме сигурни на земята ли сме или на луната, щото ще изглеждат еднакво и това е притеснително!!! Някой трябва да се сети да защити природата, която много хора виждат като лесна печалба.

А пък производството на коли - ха-ха! Англичаните защо се отърваха от всичките си марки, при това реномирани? А ние с този отрицателен прираст сме точно за тази индустрия и ще сме най-добрите!!! Щото останалите европейски народи, рзбираш ли ма, нямат нашия акъл и потенциал! ...

Не, не е затова... Следва много съществено преструкториране на икономиката и това, което ще дойде ще бъде по-добро , и гладни хора, ненужни на обществото, няма да има.

Не може един човек, който е учил за инжинер-химик да си отвори лаборатория в банята!!! Предприемчивост, леле, наивитет! ;)
scorpio 31.12 2012 в 20:10 18
+ 0
- 0
Арх., ;-)
ВМЗ - Сопот, и ОЦК-Кърджали... но добре си комбинирал(а) ;-) И какво за тях - те са работили и работодателя им няма пари да им плати... ан мен ми се е случвало поне пет пъти... и какво - започвам отначало, не се оправдавам (или поне за кратко - колкото да обясня смяната на работата). Въпроса е- защо са чали токова време? Защо не си поискат парите по "пазарния" начин - чрез оформяне задълженията им като дълг на предприятието, което то, ако не може да плати - да обяви фалит и да се разпродаде.
А пък изнасилвачите... понеже става дума за "хляб за всички" - да нямаш предвид, че трябва да бъдат третирани по-специално - като кучето на Фидосова? ;-) В затвора също се създават условия за труд... много добри дори, защото всеки, който пожелае може да работи... е - не се плаща, ама (както казва един бивш колега): "и яденето и покрива са ти осигурени" ;-)
Арх. 31.12 2012 в 19:48 17
+ 0
- 0
А за серийните убийци и изнасилвачите какво предлагаш?? Сигурно принудителна гладна смърт...

Аама, че странно разсъждават някои хора тук.. Като говорим за "хляб за всички", вместо за работниците от ВМЗ Кърджали ли беше, дето не са си получавали заплатите от 5 месеца, се сещат за "мързеливци, готованци, наркоманци и престъпници "!!!

Вие двамата... Купете си по един "уловител за кошмари" от индианците на центъра! И си пожелайте за Нова Година повече любов и разбиране към другите хора.
scorpio 31.12 2012 в 19:48 16
+ 0
- 0
(тоя отговор следва, след следващия, ама такава е системата на offnews-а)
Не разбирам какво доказват примерите ти за изсичането на горите или застрояването на дюните. Имало го е по всяко време. Това са еднократни актове - този с горите ще вземе едни пари и вече от ценностите му зависи какво ще прави с тях... ако е "социалист" - ще ги изяде и изпие, защото "един път се живее" и "има право на достоен живот кат обял човек", ако е "капиталист", ще ги инвестира, ще работи и ще "произведе" повече пари - част от тях за него самия - може дори да рекултивира изсечените гори, а част и за служителите му... това лошо ли е?
Проблема при застрояването на дюните е по-скоро, че (най-вероятно) се дават на "комунист" (каквито са повечето от ГЕРБ) - който е свикнал на лесно печелене и лесно харчене... пък "след него и потоп"