Държавата спира строежите върху дюни и връща милиони на строителите

07 януари 2013 в 15:45 2604 3

Южното Черноморие, където пясъчните дюни са обект на системно посегателство. Снимка; БГНЕС
Южното Черноморие, където пясъчните дюни са обект на системно посегателство. Снимка; БГНЕС

Управляващите ще затворят „вратата“ за застрояване на дюни по морето, отворена в Закона за горите през 2011 г. С това се ангажира днес земеделският министър Мирослав Найденов по предложение на природозащитните организации по време на среща в Министерския съвет.

Миналата седмица, докато траеха проверките за скандалния строеж върху пясъчни дюни в Несебър Найденов и юридическият му съветник Симеон Главчев обясниха, че това е сделка, започната много отдавна, която ведомството било длъжно да довърши, съгласно Закона за горите. Става дума за една от преходните и заключителни разпоредби на закона, приет през 2011 г., според която започнатите по-рано строителни процедури в държавния горски фонд ще се довършват по стария ред. По „стария ред“ частници са купували държавни парцели по заявление, без конкурс, какъвто се изисква от настоящите правила за продажба на държавна собственост.

Тъкмо тази разпоредба ще бъде отменена с промени в закона, така че започнатите преди години близо хиляди преписки за придобиване на държавни парцели ще бъдат прекратени, каза Найденов. Аналогична промяна ще бъде направена и в Закона за земеделските земи, тъй като част от преписките касаят земеделска земя. Общо 3500 са процедурите за придобиване на държавна земя по двата закона. 

С промяната ще се спре строителството върху пясъчни дюни и в зона Б на черноморското крайбрежие (2-километровата ивица от брега), посочи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Сега дюните са защитени само в зона А (100-метровата ивица) и са публична държавна собственост, която не може да се продава, заменя и застроява.

Земеделският министър посочи, че промяната вероятно ще струва на държавата над 100 милиона лева. Поне толкова са досега платените пари за изваждане на парцели от държавния горски фонд по всичките няколко хиляди процедури, обясни той. Спирайки процедурите, държавата ще трябва да върне парите на частниците, каза Найденов. Той обеща да изнесе сумата, внесена през годините в Изпълнителна агенция по горите за промяната на предназначението на терените. „Сега решаваме това и тази цена ще бъде платена, защото такъв е общественият интерес”, каза Найденов.

Екоминистърът Нона Караджова заяви, че паралелите между строителството в защитени територии при Тройната коалиция и при ГЕРБ били неоснователни. В своя подкрепа Караджова припомни решението си да спре със заповед строителството в някогашната защитена местност Камчийски пясъци. Предотвратихме огромно застрояване по морето, каза тя и посочи, че забраната за строителство в бившата защитена територия касае плажна ивица с дължина 10 километра.

Строителните разрешения все още са на тъмно

На срещата екоактивистите настояха и за други законови промени - в Закона за устройство на територията, които да направят прозрачни и обжалваеми разрешителните за строеж и други строителни актове на общините. Сега тези разрешителни не са публични, поради което гражданите научават за тях и могат да реагират едва постфактум, след идването на багерите, какъвто беше случаят в Несебър.

Със сега съществуващите ограничения на публичността в ЗУТ гражданите се лишават от достъп до информация и правосъдие в областта на екологията, с което България нарушава Орхуската конвенция, посочиха от екокоалицията "За да остане природа в България". Така те остават безгласна буква по въпроси, свързани с урбанизацията на територията. Тези ограничения са парадоксални - граждани могат да обжалват решения на министър-председателя, но не и на кметовете и главните архитекти, подчертаха екоактивистите.

И парламентът ще разследва сделките по морето

Освен трите регионални междуведомствени комисии към областите Добрич, Варна и Бургас, със сделките по морето ще бъде натоварена и парламентарна анкетна комисия, обяви днес Найденов. Комисиите към областните управи и парламента ще проверяват всички сделки, сключени с държавни имоти по Черноморието от 2004 г. досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!