Дюнигейт свали още рейтингите на Бойко и ГЕРБ

23 януари 2013 в 12:53 3165 2

Премиерът Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Скандалите с избора на нов състав на Конституционния съд и „Дюнигейт“ свалиха още личния рейтинг на Бойко Борисов, рейтинга на ГЕРБ, както и на парламента.

Това сочат резултатите от национално представително социологическо проучване за политическите нагласи на „Алфа рисърч“, проведено през януари.

45% от анкетираните на посочили блокирането на Конституционния съд като най-притеснителното събитие, а 41% - продажбата и застрояването на защитени територии край Несебър.

През януари одобряващите работата на премиера Борисов са намалели с 2% и сега са 29%. Неодобряващите работата му вече са 39%.

През януари подкрепата за ГЕРБ намалява с 0.5%, а за БСП се увеличава с 2%.

От септември 2012 г. до януари 2013 г. положителните оценки за работата на правителството спадат от 18 до 16%, негативните се запазват около 46%.

Единственият министър с ясно изразено одобрение за работата си е Лиляна Павлова (31% положителни оценки), сочат резултати от проучването.

Само в групата на 30-50-годишните процентът на хората, които има доверие на кабинета е по-голяма от групата на хората, които не одобряват действията му.

При останалите групи недоверието е над 50%.

Същото проучване показва, че в предстоящия референдум ще участват между 1,6 и 2 милиона души. 

Според проучването 62% от гражданите, които отидат до урните, ще гласуват с „да“ на референдума.

Предстоящото допитване активизира най-твърдите партийни ядра, особено тези на опозицията, показва изследването. Съвсем очаквано, най-решени да гласуват са симпатизантите на БСП – партията, която е инициатор на референдума.

Общото заключение е, че категорично решени да се включат в допитването са най-вече привържениците на проекта „Белене“.

Допитването сочи, че 2/3 от гражданите, които ще дадат „не“ в допитването, ще го направят не защото подкрепят АЕЦ „Козлодуй“, а защото са против ядрената енергетика като цяло.

По-голяма част от групата, която ще гласува против строежа на „Белене“, ще отиде до урните заради принципни убеждения, а не водена от политически пристрастия.

От „Алфа Рисърч“ подчертават, че проучването е направено преди атаката срещу Доган в събота, която би могла да раздвижи допълнително ядрата на ДПС.

Ако предположението на агенцията се окажат правилни, активността на референдума няма да бъде достатъчна, за да придобият резултатите задължителен характер. Най-вероятно обаче броят на гласувалите ще надмине 20%, с което решението на въпроса ще се върне отново в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!