ГЕРБ оттегли подкрепата си за варненския кмет


03 март 2013 в 09:49 | 2778 |6
Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС
Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ официално се разграничи от кмета на Варна Кирил Йорданов. Това стана ясно на извънредна пресконференция в офиса на партията в Морската столица.

След дълго мълчание управляващата партия, която подкрепи Кирил Йорданов за четвърти мандат кмет на Варна, излезе с официално становище. Това се случи по време на официалните прояви за националния празник и два часа преди да започне планираният многохиляден протест по улиците на града.

Областният координатор на партията Иван Портних съобщи, че позицията е съгласувана лично с премиера в оставка Бойко Борисов и цялото ръководство на партията.

„Когато хората и обществото изпитват липса на доверие към дадена позиция или институция, е редно гласът им да бъде чут”, каза Иван Портних. От своя страна варненският кмет каза пред журналисти, че ще свика извънредна сесия на Общинския съвет, за да обяви решението си. "Още не съм запознат с декларацията на ГЕРБ, но щом са решили, това е тяхно право", коментира Йорданов.

Протестите в морската столица продължават вече трета седмица. Високите сметки за ток бяха само искрата, която разпали огъня на бунта. Всяка вечер разгневените граждани излизат по улиците на Варна с едно основно искане – оставката на кмета Кирил Йорданов. В понеделник обаче той отказа да напусне поста си с аргумента, че 70 000 души са му гласували доверие на миналите местни избори. В отговор варненци се заканиха, че поне 70 000 души ще се съберат пред общината в неделя, за да принудят кмета да подаде оставка.

„Има създадено напрежение, има ситуация, в която ние трябва да заявим позиция. Позицията, която сме показали, е, че в никакъв случай не се държим с две ръце за властта, това го показа и премиерът. В този смисъл, когато има напрежение, когато хората негодуват и изказват своето мнение, ние не може да не чуем техния глас и затова се присъединяваме към тях. И в нашия случай - очевидно под въпрос е поставена и местната власт и ние се солидаризираме с това, което хората желаят. Ако трябва да направим по дълбок анализ на ситуацията – ескалира се напрежение, което бих окачествил като изкуствено, породено от личните амбиции на определени хора, които се опитват този протест на хората с конкретни проблеми да бъде насочен в друга посока. Истина е, че се отделят огромни ресурси и средства това да е факт към днешна дата. Не сме в нито един момент подходили безотговорно. Това, че днес сме тук и сме се събрали, е единствено през призмата на това, че сме гледали без да се опитваме да бъдем популисти, а да свършим това, което е добро за града ни”, каза на брифинг областният координатор на ГЕРБ във Варна Иван Портних.

Препоръчани материали
Поля 03.03 2013 в 12:29 6
+ 0
- 0
Така де, докато не беше нарочен, беше техен човек. Сега, когато и на този му лъснаха задните части - оттеглят подкрепата си.
Сефте... комендантски... пардон, гербер(а)ски...
Wattie 03.03 2013 в 12:20 5
+ 0
- 0
Късно е да казвам, че съжалявам,
за тебе вече сякаш съм невидим,
късно е да мога лентата да върна,
за тебе вече сякаш съм невидим ...
Кай 03.03 2013 в 10:07 4
+ 0
- 0
Айде, хвърлиха го на чакалите, още малко усилия!
леличка 03.03 2013 в 10:04 3
+ 0
- 0
Бе тия гербаджии от Варна досега къде бяха, че сега ще ми се разграничават под натиска на улицата. "Късно е либе за китка" - таз приказка не я ли знаят. Позор! Варненци мнооооооого закъсняха да протестират срещу кмета и варненската мафия.
dimitrova 03.03 2013 в 10:03 2
+ 0
- 0
Tova obache ne poprechi na fizkulturnika vchera da se pokaje v Burgas kadeto oshte mnoooogo obichat gerb. Zirkadjii.
GG 03.03 2013 в 09:55 1
+ 0
- 0
Още едно потвърждение,че всички крадци от БКП/БСП за една нощ се качиха на крадливата колесница на Боко,усетили,че голям келепир ще падне!Сега когато под натиска на улицата,колесницата започна да се разпада ,започно и извърляне на баласта!Още,още викат хората от протеста!