ГЕРБ реши Яне да разследва сагата "Дюни"

Елица Мартинова 11 януари 2013 в 11:32 1333 0

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

С гласовете на членовете на ГЕРБ комисията за проучване на сигнали за корупция по високите етажи на властта на Яне Янев реши да се самосезира за сагата „Дюни“.

В рамките на разследването на скандала в Несебър комисията ще изслуша земеделския министър Мирослав Найденов и ресорния зам.-министър Светлана Боянова.

Комисията ще изиска от Министерството на земеделието и храните справки за всички сделки, сключени след 2003 г.

Вотът на депутатите от ГЕРБ бе в противоречие с обещанието на премиера и лидер на управляващите Бойко Борисов. В понеделник пред „Нова телевизия“ той обяви, че подкрепя идеята на БСП по случая да бъде създадена отделна анкетна комисия, която да се сформира на паритетен принцип.

“Нека тази комисия да разгледа всички подобни случаи от 2003 г. досега. Единственото ми условие е тази анкетна комисия да бъде отворена за медиите и да работи под контрола на медиите”, заяви в началото на седмицата Борисов.

Въпреки че днес депутати на „Коалиция за България“, ДПС и независими наистина внесоха в парламента предложение за сформиране на отделна комисия по случая, управляващата партия явно е сменила становището си по случая.

Обяснението на депутатите от ГЕРБ бе, че предлаганата от БСП комисия ще разследва само случая „Дюни“, а комисията на Янев ще се ангажира с проверка на всички сделки след 2003 г.

То обаче не бе прието от червеното острие Мая Манолова.

„Не съм изненадана от ентусиазма на Яне Янев да замита следите. Той затова превърна тази комисия в комисия по всичко и мотото и е „политически поръчки изпълняваме всякакви. Втрещена съм от поведението на депутатите от ГЕРБ“, заяви Манолова.

„А вие искате да заметете следите на това, което е било преди. Има нужда на политическото сметище да бъдат закарани много боклуци“, бе отговорът на Янев.

„Превръщате комисията в комисия за политически поръчки с видими икономически цели“, заяви Христо Бисеров от ДПС. Той предложи комисията да вземе решение за самосезиране, след като парламентът гласува по вече внесеното предложение за създаване на отделен орган за „Дюни“.

Предложението обаче не бе прието от председателя Янев, който отне думата на опозицията с мотива, че „не говорят по същество“.

Това вбеси депутатите от „Коалиция за България“ и ДПС и те напуснаха залата преди вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови