И кумецът на Доган е сред кандидатите за парцели в Несебър

Милен Енчев 21 януари 2013 в 18:03 2164 0

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

И кумецът на Доган е сред кандидат-купувачите на държавни терени в Несебър в съседство с парцела с пясъчните дюни, който породи скандала "Дюнигейт". Това показа справката с 93 "висящи" процедури за продажба на земеделското министерство, предоставена от министър Мирослав Найденов на парламента миналата седмица. Поводът за нея беше скандалът с дюните в Несебър, където се оказа, че ведомството е продало парцел с 9 дка. пясъчни дюни, върху които започна строеж.

Както Найденов обяви, общо 5-те терена в Несебър, в съседство с 29-декаровия парцел с дюните, чакат продажба. Сред тях са вече известните терени на Борислав Михайлов (шеф на футболния съюз и зет на Димитър Петров, който купи терена с дюните от държавата през ноември и ден по-късно го препродаде на "Сле груп" на четворна цена), архитектът Калин Тихолов (автор на повечето подробни устройствени планове в района, както и на скандалния общ устройствен план на Царево, предизвикал наказателна процедура срещу България).

За един от парцелите, 8.16 декара, кандидатства скулпторът Сейфетин Шекеров, който е кумец на лидера на ДПС (от вчера пожизнен председател) Ахмед Доган и бивш помощник в скулптурното ателие на министър Вежди Рашидов. Той е декларирал намерение да строи хотелски комплекс върху парцела и през 2008 г. е платил 110 хиляди лева за изключването му от горския фонд.

"Даже нямах представа какво става с процедурата. Започнах я преди 4-5 години, но в тая криза е абсурдно да реализирам намерението", коментира пред OFFNews Шекеров. Той уточни, че процедурата му не е била покровителствана от Доган - "все пак той ми беше кум миналата година", т.е. много след като тя е започнала.

На въпрос дали смята да съди земеделското министерство, за това, че спира сделката му на финала, Шекеров отвърна "Не съм мислил и нямам никакво желание да се занимавам с тия работи. Даже бих се радвал, ако министерството ми върне парите, защото съм платил над 100 хиляди лева за изключване от горския фонд, за ПУП..."

В съседство с въпросния терен, Шекеров вече притежава 1.9 декара, показа справка в имотния регистър. Парцелът е придобит със заменка от фирма "Иструм груп", от която скулпторът го е купил през 2009 г.

Общо над 700 декара земи по морето, изключени от държавния горски фонд за строителство на курортни селища, чакат продажба, личи още от списъка с висящите 93 сделки. От пресцентъра на министерството днес коментираха, че заради скандала въпросните процедури са замразени и няма да бъдат разгледани, преди проблемът с разпродаването на горския фонд да се реши законодателно. Основният проблем при сделките с държавната гора, е, че досега те се правеха по индивидуално заявление - без търг, както изисква Законът за държавната собственост. По думите на Найденов, ако реши да спре всички процедури по продажба, държавата ще трябва да върне на частниците над 100 милиона лева, платени досега за изключване на земите от държавния горски фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови