И шефът на бургаската екоинспекция си отива заради дюните в Несебър


07 януари 2013 в 13:50 | 1593 |5
Днешната среща в Министерския съвет между екоактивисти и министри. Снимка: БГНЕС
Днешната среща в Министерския съвет между екоактивисти и министри. Снимка: БГНЕС

Часове след като премиерът Бойко Борисов обяви, че шефът на агенцията по горите Бисер Дачев ще бъде уволнен заради скандала с дюните в Несебър, стана ясно, че и шефът на бургаската екоинспекция Бойчо Георгиев ще бъде отстранен от поста си. Вестта бе съобщена от екоминистъра Нона Караджова днес след среща в Министерския съвет по проблема с дюните между природозащитници, ресорните министри и премиера.

Георгиев ще бъде освободен, след като премине законова процедура по установяване на вината му, каза Караджова.

Скандалът, коствал постовете на Дачев и Георгиев, се разрази в края на декември, когато природозащитникът Тома Белев от сдружението „Зелени Балкани“ сигнализира, че край Несебър се заравняват пясъчни дюни за строителство. Тогава Георгиев коментира, че въпросният терен никога не е бил дюни.

Шефът на инспекцията е дал зелена светлина за застрояването на терена, придобит от Димитър Петров, тъст на шефа на футболния съюз Боби Михайлов, на 19 декември, а в последния работен ден на миналата година – 21 декември, Петров е получил строително разрешение от главния архитект на Несебър.

Впоследствие Георгиев заяви, че основанието да съгласува строежа, са решенията на предшественика му на поста, който през 2007 г. и 2008 г. е одобрил екооценки на строителния проект.

След като скандалът гръмна обаче, министерството на околната среда разпореди проверка на екодокументацията и тогава Георгиев установи, че всъщност става дума именно за дюни – 1/3 от 29-декаровия терен е пясъчни дюни.

Миналият петък Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отмени разрешението за строежа заради поредица процедурни нарушения и заяви, че ще глоби главния архитект на Несебър. За случая бе сезирана прокуратурата.

Данъчните проверяват сделката в Несебър

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на всички лица и фирми, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър, съобщиха от агенцията. Данъчните инспектори ще проверят счетоводната отчетност на всички участници в сделката от момента на първото прехвърляне на собствеността. Земята бе продадена от земеделското министерство на Димитър Петров на 27 ноември миналата година за около половин милион лева и още на следващия ден Петров я препродаде за над 4 милиона лева на фирмата "СЛЕ груп". Съдружник на фирмата е Тодор Бояджиев, семеен приятел и кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Освен конкретните сделки, данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имотното състояние на участниците в покупко-продажбата.

Препоръчани материали
Астерикс 07.01 2013 в 16:57 5
+ 0
- 0
Искаме хора в затвора, не някакви бушони на ниско ниво!!!
ама естествено 07.01 2013 в 15:33 4
+ 0
- 0
нещо тук не разбирам?!?!
допускаме че аз съм много добър приятел на Бойко или Цветонов, подшушвам им една далаверка и си стисваме ръцете, аз съм лицето което прави сделката, те я движат сред бюрокрацията, ще има за мен, ще има и за тях... обачееее нещата се размирисват и хоп, на мен ще ми пропадне далаверката ама държавата ще ми върне парите, ще изгорят и 2ма 3ма дребни чиновника които даже може и 1лв да не са взели щото като бащицата каже "Подписвай!!!" не можеш да го питаш "А пари за мен ще има ли?". И така изгарят тия чиновници, всички знаем кой е натискал за нещата, обаче точно пряко отговорните няма кой да ги закачи, тия чиновници никой няма да ги осъди, (така поне следващите при подобна далаверка могат да кажат на бащицата "гледай сега шефе... нали помниш какво стана с дюните на несебър" и да откажат. И каква е равносметката? Ами този път номера не мина, но загубите са минимални, 2 дребни чиновника бяха уволнени, и това е. Ако са достатъчно нагли може да осъдят държавата за пропуснати ползи.
А аз лично като чуя Найденов и все за издънки се сещам, то небяха калинки не бяха пиарки сега и дюни, междувременно имаше един неуспял стандарт "Стара планина" който просто производителите или пазара отхвърли, не съм сигурен, аз обичах да си купувам неща от него ама вече просто ги няма. Чу се и за стандарт за хляба, с него хляба щеше да е по хубав ама да трае по малко... ами незнам дали го има, ама вкъщи хляба си изкарва по седмица без проблеми. За млякото времето ще покаже. Но ако въпреки обещанията Бойко не осъди нито един бивш министър, аз искам следващите да осъдят Найденов. Той поне е лесен и доказани негови издънки колкото щеш.
А дано ама надали. И докато това продължава родната България ще е все същата кочина а ние ще гледаме и ще си изплакваме мъките във форумите.
А истината е че сме си овце с робско мислене. Чак не мога да повярвам че толкова хора са се борили против това робство, откъде са се намерили? Ние сме измислени за да бъдем тъпкани.
живота 07.01 2013 в 14:58 3
+ 0
- 0
Нонче мила,какво стана с незаконно отсечените дървета под връх Ком,тях забравихме ли ги.
Зорница 07.01 2013 в 13:58 2
+ 0
- 0
Бушони.
Wattie 07.01 2013 в 13:57 1
+ 0
- 0
Те са си осигурили пари за добри старини. Уволнение някак си не ми се вижда като достатъчно наказание, още повече, че май изгарят марионетките, а не реалните виновници.