Игуменът на Бачковския манастир нарече журналистите „платени слуги на всяка власт“


07 март 2013 в 14:16 | 1844 |5
Бачковския манастир, Снимка: БГНЕС
Бачковския манастир, Снимка: БГНЕС

„Журналистите са платени слуги на всяка власт“, заяви в Бачковския манастир по време на литургията по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи игуменът дядо Борис.

По думите му медиите умишлено охулват Българската православна църква и са виновни за лошия й имидж в последните години.

Патриарх Неофит също присъстваше на литургията и се опита да разсее напрежението. Той благослови журналистите и се опита да измести темата на разговора.

„Ако сте чули нещо, което не ви е харесало, бързо го забравете. Радвам се, че сте тук. Бъдете светли, със слънчеви души и изпълнени с любов, която да носите в сърцата и домовете си“, обърна се патриархът към медиите.

Той подчерта, че и двете страни трябва да проявяват смирение и тактичност, когато общуват помежду си.

По повод протестите духовният водач на БПЦ обясни, че се моли за утеха на българския народ.

„Винаги, когато е трябвало да бъде утешен българският народ и тези, които страдайки протестират, съм отправял молитва към Бог. Бог да бъде с хората, да благослови техните искания и осъществяването им, да бъдат внимателни да не се получават опасни инциденти, на каквито станахме свидетели“, допълни патриарх Неофит.

Препоръчани материали
Дедо Борис 07.03 2013 в 17:15 5
+ 0
- 0
Не знам за журналистите, обаче аз имам 2 "Ес" класи, строя незаконно, бия полицаите в селото, имам няколко проверки за рекет и имотни измами и въобще водя интензивен духовен живот.
Атеист 07.03 2013 в 16:57 4
+ 0
- 0
"Бог да бъде с хората, да благослови техните искания и осъществяването им, да бъдат внимателни да не се получават опасни инциденти, на каквито станахме свидетели“
Дедо Неофите,къде беше твоят бог,когато Пламен запали клечката?Защо великият ти бог не прати вятър да му я загаси?
Ботев много ясно го е казал:"Свободата не ще Екзарх,иска Караджата!
Панелен земеделец 07.03 2013 в 16:34 3
+ 0
- 0
Сполай ти, Дядо Борисе! Не им е приятно на блюдолизците, ама точно и искрено си им го казал!
Малко нещо за отношението към БПЦ не си съвсем прав, обаче. То за нея, какво да се пише: кой с кого се съешил или скарал; кой каква лимузина или ролекс си купил; кой продал свещоливницата и манастирски имоти... Тук вече - вие сте си най-виновни. И затова младите ходят при вас само по Великден, щото е модно да се ходи вечерта - преди дискотеката, де.
Александър Георгиев 07.03 2013 в 16:09 2
+ 0
- 0
Ти ходил ли някога в тоя манастир? Там, както в Троянския и много други вярата е само на икони, остналато е материализъм и обвинения тип "крадеца вика - дръжте крадеца".
avasilev 07.03 2013 в 15:56 1
+ 0
- 0
Дядо Борис, добре си го казал, ама това е щото не четеш ОффНюз иначе щяха да бъдат "почти всички" журналисти ; )