Кирил Йорданов подаде оставка

Юлиан Христов 06 март 2013 в 12:02 7909 8

Кирил Йорданов обявява, че подава оставка. Снимка: Булфото
Кирил Йорданов обявява, че подава оставка. Снимка: Булфото

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка.

Йорданов обяви дълго чаканото от варненци решение днес на брифинг, даден във фоайето на сградата на община Варна.

Оставката на Йорданов е едно от основните искания на протестиращите в Морската столица.

Оставката му поиска и Пламен Горанов. 36-годишният мъж се запали пред общината във Варна в знак на протест срещу групировката ТИМ и с искане за оставката на Йорданов на 20 февруари. Пламен почина на 3 март. Днес, в деня на национален траур заради смъртта му, Варна се прощава с него.

Дни преди оставката от ГЕРБ обявиха, че оттеглят политическата си подкрепа от Йорданов.

Днес вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов пък заяви, че Йорданов е бил "най-малкото зло", което партията е могла да направи, като излъчи своя кандидатура за града.

Като мотивите за оставката си Йорданов посочи, че е накърнено името му и достойнството на семейството му и че след всичко, което се случва в града, той не могъл повече да представлява варненци. Йорданов каза, че ще иска да бъде публикувана стенограма от заседанието на Общинския съвет, в което предупреждавал за събитията, които днес се случват във Варна. Той смята, че ситуацията в града е предизвикана умишлено, а самозапалилият се Пламен Горанов е станал жертва на сценарий. 

Пресконференцията беше кратка, като преди да се върне в кабинета си, Йорданов получи "Златен скункс". 

Вече близо месец варненци излизат на най-масовите в страната протести. Те изразяват недоволството си срещу монопола на групировката ТИМ и кмета Кирил Йорданов. Недоволството срещу кмета ескалира след като Пламен Горанов се запали в знак протест срещу управлението на кмета, който отказа да подаде оставката си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови