Общественият съвет се разпадна

Юлиан Христов 01 март 2013 в 11:33 8558 10

Пред президенството по време на Обществения съвет. Снимка: Сергей Антонов
Пред президенството по време на Обществения съвет. Снимка: Сергей Антонов

Общественият съвет при президента се разцепи 45 минути след началото си.

10 от 35-те души, свикани да изберат бъдещия консултативен орган, напуснаха недоволни сградата на президенството. Сред тях са представителите на протестиращите и Пламен Димитров от КНСБ, предаде репортер на OFFNews.

В същото време пред сградата на президентството се събраха граждани в знак на недоволство срещу хората, които ще изберат т. нар. Обществен съвет. Преди началото на заседанието на “Дондуков” 2 недоволните отвън казаха, че не виждат легитимни техни представители сред поканените за участие в съвета. 

Няма да седим срещу тези, срещу които се борим. Няма да предадем народа, заявиха на излизане членовете, поканени на консултациите. 

"Огнян Донев... Шегувате ли се? Все пак сме политически грамотни", коментира една от протестиращите, която също напусна съвещанието.

Те се обявиха срещу формата на Обществения съвет и идеята да го председателства вицепремиерът на бъдещото служебно правителство. 

На 3 март ще има мирен национален протест, обяви на един от неформалните лидери на протестите Ангел Славчев.

Мариана Христова - позната и като активистка срещу шистовия газ - обясни, че преди да си тръгне от консултациите, е предложила промени в Изборния кодекс, които да бъдат гласувани от настоящия парламент преди да се разпусне. Тя предлага "гражданите да излязат на състезание с политиците", като имената им се вписват в преференциални листи. Такъв законопроект, но касаещ политически формации, е бил внесен преди дни в Народното събрание от депутата на СДС Михаил Михайлов. Христова предлага още да отпадне финансовият праг за явяване на избори.

По думите й, предложението надгражда искането на голяма част от протестиращите за въвеждане на мажоритарен вот при избора на народни представители. Същевременно, според нея, това е начин избирането на граждани, издигнати от местни инициативни комитети, да се допусне в изборното законодателство в кратък срок, без да се налага промяна в конституцията и свикване на Велико народно събрание.

В президентството в петък се провеждат консултации за избиране на Обществен съвет към бъдещото служебно правителство.

Заседанието бе излъчено на живо на сайта на президентството, както и на OFFNews.bg.

Срещата беше насрочена за 14.00 часа, като в нея участие взеха 35 души - представители на протестиращите и на обществени организации.

Заседанието премина под натиск от засегнати групи от протестиращите, които смятат, че изборът на техни представители в консултациите не е обективен. Очаква се днес недоволни да връчат на президента свои искания с включването на техни представители в бъдещия консултативен орган.

Според публикувания от президентската администрация списък с участници в днешните консултации 9 от тях са представители на протестиращите, които бяха обявени за лица на протеста.

За участие бяха поканени и хора от Българския лекарски съюз, на студентските съвети, потребителски организации, Офицерска легия “Раковски”, синдикати. Мощно представен е едрият бизнес в лицето на шефа на КРИБ Огнян Донев, Божидар Данев от Българската стопанска камара, Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата, Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Общественият съвет към служебното правителство, който предлагам, е в отговор на очакванията на обществото за граждански контрол над дейността на институциите, каза по-рано при откриването на консултациите президентът. 

Според Плевнелиев протестите са сигнал за проблемите в държавата, но не са инструмент за тяхното решаване. 

Той обясни, че е настоявал консултациите да се проведат час по-скоро, за да могат протестиращите да имат време да организират добре своето представителство. Плевнелиев каза още, че участниците в консултациите няма да бъдат част от Обществения съвет.

"Президентът не е изпълнителна власт, не е и законодателна власт и аз ще си изпълня много съвестно ангажиментите до последния човек, до последния ден, да бъде чут гласът на всеки, да се структурират правилно процесите и след това всеки да си носи отговорността", каза Плевнелиев.

Той обеща в Обществения съвет да бъдат включени представители на гражданските организации от много сектори, национално представените синдикати и работодателските организации.

Предлагам Обществен съвет към служебното правителство, но и обществени съвети към съответните министерства на служебното правителство. Тези, които се интересуват от цената на тока, тези, които се интересуват от монополите в енергетиката и в други сектори и тези, които не представляват себе си, а са легитимно избрани представители, са добре дошли в обществените съвети към съответните министерства на служебното правителство. По същия начин – екология, образование и проблеми на студентите, здравеопазване и проблеми на здравеопазването - именно затова създаваме възможно най-богатата палитра за граждански контрол и задаване на посоката към всяко едно от министерствата на служебния кабинет, каза още Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!