От името на кабинета Цветанов подкрепи искането за ски зона Банско

Милен Енчев 30 декември 2012 в 18:00 4229 24

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Цветан Цветанов подкрепи искането на банскалии за разширяване на ски зоната в национален парк „Пирин“. Ден след като председателят на парламента Цецка Цачева и двама депутати от ГЕРБ се включиха в протеста, днес лично Цветанов осинови каузата на инициативния комитет за разширяване на зоната с втори кабинков лифт, няколко седалкови лифта и около 30 километра нови писти. Той се ангажира диалогът с община Банско да се пренесе в Министерския съвет.

Това се случва само година, след като екоминистърът Нона Караджова, след две измервания на ски зоната, оповести, че тя се е разпростряла на 650 дка. над площта, дадена на фирма „Юлен“ с концесионен договор. Оттогава министерството на Караджова започна разговори с концесионера, който твърди, че геодезичната фирма, мерила курорта, се е объркала. „Юлен“ обявиха, че на свой ред ще поръчат измерване на зоната, но това така и не се случи. Междувременно разговорите между министерството и фирмата продължават, все така без резултат и без наказание за нарушенията.

На днешния 30-минутен протест Цветанов заяви убеждението си, че най-скоро време исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени. Въпросът ще бъде поставен на вниманието на кабинета още на първото му заседание след новогодишните празници. „Не е нормално в България зимните писти да са 220 км, а в Швейцария, Австрия, Германия пистите са по 1200 км в курорт“, каза вицепремиерът, повтаряйки аргументите, изтъквани от фирма „Юлен“, банкера и шеф на Българската федерация по ски Цеко Минев и сдружението „Природата за хората“, създадено като контрапункт на неправителствената екогрупа „За да остане природа в България“.

„За да няма спекулации: вие сте хората, които най-много милеете за тази природа. Защото тук са живели вашите деди, вашите родители и никой не може да ме убеди, че би могъл да защити повече природата от самите вас”, каза още Цветанов. По негова молба кметът на Банско Георги Икономов се съгласи протестните блокади на шосето към града да бъдат прекратени по време на празниците.

Исканията на общината бяха посрещнати от еколозите с припомняне, че ски зоната вече е разширена над допустимото. От екогрупата „За да остане природа“ предупредиха, че новите разширения биха довели до изсичане на огромно количество дървета в парка и вероятно до изваждането му от списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!