Парламентът привика Найденов за обяснение по „Дюни“

Елица Мартинова 16 януари 2013 в 09:28 1599 0

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив
Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив

Депутатите приеха предложението на „Синята коалиция“ за изслушване на земеделския министър Мирослав Найденов по сагата „Дюни“.

Първа точка за пленарното заседание в четвъртък трябваше да бъде изслушването земеделския министър Мирослав Найденов, който да даде обяснение за сделките в Несебър.

Още в сряда обаче министър Найденов прекъсна дебата в пленарна зала с мотива, че желае да даде незабавно обяснение пред депутатите, защото в четвъртък ще бъде в командировка.

По думите му експертните оценки на земите от сагата "Дюни" са извършени законосъобразно. Сумата, срещу която са закупени териториите, е 1 141 849 лв.

"При проверка на цялата процедура и документация не е открито съществуването на определението „Дюни“, но са открити несъответствия при издаването на решението на РИОСВ – Бургас от 2008 г. Има две решения с един и същи номер, но с различно съдържание", уточни Найденов.

 10-минутното обяснение на министъра обаче не бе достатъчно за тъмносиния лидер Иван Костов и той призова изслушването на Найденов в пленарна зала  да се състои следващата сряда. 

Предложението на Костов ще бъде гласувано като част от седмичния дневен ред на парламента следващата сряда.

На министър Найденов му предстои и още едно изслушване по темата. Днес той и ресорният зам.-министър ще дават обяснения пред комисията за корупция по високите етажи на властта на Яне Янев.

В петък с гласовете на ГЕРБ комисията на Янев реши да се самосезира по сагата „Дюни“.

Освен изслушването на Найденов и Боянова, комисията ще изиска от Министерството на земеделието и храните справки за всички сделки, сключени след 2003 г.

Заедно с това народните представители отхвърлиха искането на опозицията в дневния ред да се включи и създаването на отделна парламентарна анкетна комисия, която да разгледа обстоятелствата около "Дюни".

Предложението за сформирането ù бе внесено миналия петък от 57 народни представители от "Коалиция за България" и ДПС. Още тогава депутатите от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят подобна идея, защото предлаганата комисия ще разследва само "Дюни", а няма да обърне внимание на злоупотребите, извършени преди настоящия мандат.

"Предложението, което правим от името на 57 народни представители, следва политическата и парламентарна логика. Изслушването на Найденов не обезсмисля създаването на такава анкетна комисия, това е само първата стъпка", категоричен бе Ангел Найденов от "Коалиция за България".

"Ако искате да проверим и сделките от 2001 г. насам, от 1987 г. насам. Нека ги проверим, но да го направим наистина, защото дължим отговори на българските граждани", призова зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Въпреки апелите на опозицията, с  48 гласа "за", 55 "против" и 29 "въздържал се" парламентът отхвърли предложението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови