Полицията в готовност за протеста довечера

Юлиан Христов 14 юни 2012 в 16:52 1761 0

Полиция арестува протестиращ срещу поправките в Закона за горите по време на протест на Орлов мост на 13 юни 2012 г. Снимка: Сергей Антонов
Полиция арестува протестиращ срещу поправките в Закона за горите по време на протест на Орлов мост на 13 юни 2012 г. Снимка: Сергей Антонов

Подготвени сме за всякакви ситуации и довечера полицията ще действа според ситуацията. Колегите ще се постараят да не бъдат допуснати нарушения на обществения ред. Това съобщиха за OFFNews.bg от пресцентъра на СДВР.

От там поясниха, че полицаите имат право да задържат протестиращи при неизпълнение на полицейско разпореждане и възпрепятстване на органите на реда, без обаче да обяснят как се стига до задържането на само 12 от близо 1000 души, които не са изпълнили полицейските разпореждания вчера.

Първите арестувани и вкарани в бронираната кола вчера бяха момичетата, които прегръщаха полицаите от кордона. Наред с тях имаше и стотици други ротестиращи, които очевидно не спазиха разпореждането на полицията да освободят платното. Това автоматично означава, че трябва да бъдат задържани.

За организирания днес в социалната мрежа втори протест няма разрешение, съобщиха от Столичната община. Това означава, че той на практика е незаконен, въпреки че е мирен.

Полицаите имат право да задържат по разпоредбите на Указа за борба с дребното хулиганство. Това са слуаите, при които има непристойни прояви като отправяне на обиди и ругатни към органите на реда или други хора, когато участват в сбиване или причиняват очевидни вреди на околните, при видимо нетрезво състояние и проява на агресия, включително и словесна или когато носят оръжие или други „специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети“.

Полиците имат право да отправят предупреждение за това, че протестиращите извършват нарешение на обществения ред, каквото е блокирането на движението и може да пристъпят към задържане, ако не бъде изпълнено разпореждане. Полицията няма право да прекрати протеста. Това може да бъде направено само от кмета на общината или от упълномощено от него лице.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews