Проф. Константинов: Ще пусна граждани да контролират изборите

Александра Маркарян 23 февруари 2013 в 13:11 3062 4

Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС

Като ръководител на "Информационно обслужване", което обработва протоколите от изборите, аз ще пусна представители на гражданските организации, без да питам никого. Това заяви проф. Михаил Константинов по време на днешната кръгла маса в "Континентал плаза" в НДК, където се събраха представители на протестиращите.

"След седмица, било към президента, било към вицепрезидента, ще бъде създадено специализирано звено от няколко души, за да може министрите да се разтоварят от тази задача и да решават проблемите на хората, заради които стана тази дандания. В това звено, може би от 7 души, аз ще поканя двама души от гражданите", каза още проф. Константинов.

Проф. Константинов коментира и искането за свикване на Велико народно събрание:

"Очевидно темата за Велико народно събрание започва да става все по-доминираща. Нека тогава да ви кажа как това може да стане това, съгласно действащото законодателство. Каквито и действия да предприемаме, трябва да стъпваме върху него. Другото предполага хаос."

Процедурата е следната. Според глава 9 от Конституцията Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство от 2/3 от общия брой на депутатите. В срок до 3 месеца след решението за ВНС на НС президентът насрочва избори за Велико Народно събрание. След провеждането на тези избори, НС се разпуска. ВНС приема решения по внесените проекти с мнозинство от 2/3 от всички депутати на три гласувания в различни дни.

Според Конституцията, ВНС решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано.

В неотложни случаи Великото Народно събрание изпълнява функциите и на Народно събрание.

Правомощията на Великото Народно събрание се прекратяват, след като то се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано. В този случай президентът насрочва избори по реда, определен със закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови