Прокуратурата заведе три преписки по "Дюнигейт"

08 януари 2013 в 13:42 1995 0

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

Три преписки са образувани в Окръжната прокуратура в Бургас по случая със застрояването на дюни край Несебър, съобщи БНР.

Говорителят на прокуратурата Красимира Кателиева уточни, че две от тях са по сигнали за незаконосъобразни действия при продажбата на 29 декара терен в землището на Несебър, за който има данни, че попада под защита на екологичната мрежа НАТУРА 2000. 

"С това постановление прокуратурата е възложила проверка, която следва да установи дали има издадени незаконосъобразни административни актове, съответно от кой орган, нарушен ли е държавният интерес и следва ли прокуратурата да се намеси, за да бъдат отменени евентуално издадените незаконосъобразни актове. Втората образувана преписка е по изпратени материали от Регионалната инспекция по околната среда и водите в град Бургас. Материалите касаят заравняване на защитени дюни, издадени по този повод решения на Инспекцията през 2007 и 2008 година във връзка с извършване на екологична оценка на планове и програми за изграждане на жилищни имоти", каза Кателиева, цитирана от националното радио. 

В срок до 20 февруари пък районните прокуратури в цялата област ще трябва да проверят законосъобразността на разпоредителните сделки и предоставянето на право на строеж на имоти частна общинска собственост, извършени чрез публичен търг или конкурс след решение на общинските съвети. Проверките и по трите преписки трябва да приключат до края на месец февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !