Протести срещу монополите в цялата страна

Вероника Шербанова 10 март 2013 в 12:09 2889 5

Протестът в Пловдив.
Протестът в Пловдив.

Протестни действия срещу монополите са обявени в 30 града в цялата страна в неделя.

Пловдив

Над 500 души се събраха на протеста в Пловдив. Демонстрантите блокираха бул. “Шести септември” и се отправиха към бул. “Цар Борис Трети Обединител”. Протестиращите поискаха оставката на кмета на града Иван Тотев. Една от причините е увеличението с 35% на местните данъци, обясниха участниците в митинга.

Демонстрантите носеха плакати с надписи “Тотев вън”, “Метла народна. Пролетно почистване на корумпирани политици”, “Народът не преговаря” и др.

Протестното шествие премина по Главната улица на града до сградата на EVN, след което се отправи към Централна гара, но беше спряно от кордон полицаи.

Повече от 200 рокери от цялата област Пловдив се събраха в 15 часа на Гроздовия пазар в града на протест срещу управлението на Пловдив. Към тях се присъединиха част от протестиралите по-рано днес. Те поискаха намаляване на данъците в града, които според тях са непосилни за пловдивчани на фона на ниските доходи. Демонстрантите настояха за оставката на кмета Иван Тотев, в случай, че данъците им не бъдат намалени.

Те носеха плакати с надписи "ГЕРБ пада заради хора като кметовете на Пловдив и Варна", "Тотев, уби ни от данъци", "Бойко си отиде, Тотев е наред" и др.

Протестът им продължи малко повече от 30 мин. След това около 40 души отидоха пред сградата на общината, където поискаха оставката на кмета Иван Тотев, а останалите се разотидоха.

Пазарджик

Около 100 души излязоха на протест в Пазарджик. Шествието тръгна от парк “Остров Свобода”, премина по бул. “Иван Шишман” и стигна до площад “Константин Величков”. Демонстрантите носеха плакат с надпис “Пазарджик е буден” и българското знаме.

В града имаше засилено полицейско присъствие, но протестът протече спокойно и без инциденти.

Към протестиращите се включиха и ловците от дружество “Сокол 1893”. Те се събраха пред Ловния дом в града и се отправиха към сградата на EVN. Протестът на ловците премина под мотото „Не на монополите, не на хаоса, не на ограничаване правото на лов!". Те настояха за увеличаване на ловния сезон на водоплаващия дивеч и за заплащана на отстреляния вреден дивеч, който не им е заплащан от три години насам.

Велико Търново

Около 100 души се събраха на протеста във Велико Търново. Те се отправиха към сградата на общината, където беше разположена озвучителна техника. Прозвучаха български народни и възрожденски песни.

Демонстрантите скандираха “Енерго-Про, отивай си с добро” и “Долу ТИМ”. Те призоваха за бойкот на предстоящите избори.

Благоевград

Около 150 души се събраха на протеста в Благоевград. Те успяха да блокират Главен път Е-79 край града след кратък сблъсък с полицаите, които се опитаха да ги спрат. Двама протестиращи бяха задържани, но след викове от демонстрантите "Убийци" и "Кой ви плаща заплатите" те бяха освободени. 

Главен път Е-79 беше блокиран и край дупнишкото село Джерман. Очаква се той да бъде затворен още край Сандански, Петрич и Дупница.

След края на блокадата протестиращите от Благоевград се насочиха към Първо Районно полицейско управление. Там те поискаха оставката на директора на Областната дирекция на МВР-Благоевград комисар Георги Костов заради опита на полицията да предотврати блокадата на път Е-79.

Джерман

Около 1000 души протестираха в дупнишкото село Джерман. Демонстрантите се обявиха против идеята за изграждане на депо за битови отпадъци в землището на селото. Към тях се присъедини жители на съседните села Усойка, Блажиево, Грамаде и Крайни дол, където трябва да бъде изградена претоварна станция.

Протестиращите блокираха за около 15 мин. Главен път Е-79.

Сливен

Около 200 души се събраха на площад “Хаджи Димитър”. Протестът започна с прочитането на доклада на Главния омбудсман Константин Пенчев, в който той обяснява, че ще направи преглед на цялата законодателна уредба, за да установи дали има нарушения на конституционните права на българите.

Протестното шествие премина през главната улица, по булевардите „Братя Миладинови” и „Хаджи Димитър” и след това се върна отново на площада.

Протестиращите призоваха да се обърне по-голямо внимание на местните проблеми – високата цена на водата и нейното качество, ниските пенсии и др. Те решиха да изготвят списък на всички свои искания и да ги предоставят на кмета на Сливен, областния управител и директорите на ВиК и енергоразпределителното дружество.

Демонстрантите почетоха паметта на тримата самозапалили се мъже, както и на всички, самоубили си след началото на протестите.

Протестиращите струпаха грамада от камъни пред сградата на Съдебната палата като символ на исканията им магистратите да започнат да изпълняват функциите си и съдебната система да заработи. Върху купчината бяха закрепени плакати с искания и снимка на премиера в оставка Бойко Борисов и неговите заместници с надпис “Еднопосочен билет”.

Демонстрантите планират през следващата седмица да започнат подписка за промяна в законодателството, която да позволи депутатите да бъдат отзовавани и да се осигури граждански контрол върху властта.

Бургас

Около 300 души се събраха на протеста в Бургас. Шествието се отправи към Морската градина, като по пътя си протестиращите блокираха ул. “Булаир”. Те преминаха по ул. Богориди” и не влязоха в Морската градина, както бяха обявили по-рано.

Шествието се отправи към сградата на общината, където протестът приключи. Чуваха се викове “Спасете БДЖ” и “Спрете да крадете”.

Смолян

Около 500 души се събраха пред Родопския драматичен театър в Смолян. Митингът премина под надслов “Да се обединим за по-добър живот в България!”. Присъстващите се оплакаха от високите си сметки за ток и заявиха, че намалението на цената на тока е само “прах в очите на хората”.

Шумен

250 души излязоха на протеста в Шумен, който се проведе под надслова “Долу монополите”. Протестното шествие тръгна от площада пред ДКТ “Васил Друмев”, премина по бул. „Славянски” и улиците „Адам Мицкевич”, „Съединение”, „Братя Андрей и Веселин Стоянови” и пл. „Воин” , като достигна до сградата на „ВиК”-Шумен.

Демонстрантите повикаха управителя на дружеството Мариан Ганчев, който да отговори на въпросите им, сред които защо трябва да плащат загубите на вода, достигащи 71% и защо трябва да плащат за вода, негодна за пиене.

Добрич

Около 100 души се събраха на протеста в градинката пред църквата “Св. Георги” в Добрич. Шествието премина по част от пешеходната зона и площад “Свобода” и спря пред сградата на общината. Там беше разпънато българското знаме. Демонстрантите оформиха малка купчина от камъни в памет на самозапалилия се Пламен Горанов.

След това част от протестиращите се отправиха към изхода на града в посока Варна и блокираха двете платна на пътя.

Видин

Двайсетина души се включиха в протеста пред Спортната зала във Видин. Демонстрантите носеха националното знаме. Те обясниха, че са излезли в подкрепа на националния протест и настояха, че демонстрациите в цялата страна не трябва да спират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови