РЗС: Иво Прокопиев ще е премиерът в сянка

Елица Мартинова 01 март 2013 в 10:52 2941 3

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

„Общественият съвет към президента е вреден. Над него е надвиснала дългата ръка на Иво Прокопиев, който явно ще е премиерът в сянка на следващия служебен кабинет“, заяви на брифинг в кулоарите на парламента лидерът на РЗС Яне Янев.

По думите му Общественият съвет, който президента Плевнелиев сформира, е противоконституционен и чрез него държавният глава се опитва да си присвои права.

„Росен Плевнелиев се опитва да присвои права, които Конституцията не му дава. Въз основата на кой действащ закон ще се създаде това устройство? Откъде идват правата на този съвет, от космоса ли?“, попита риторично Янев.

Според него хората в списъка за съвета са подставени лица на престъпни фигури.

„Кой е пратил тези лица в Обществения съвет? Голяма част от тях би следвало да са клиенти на прокуратурата. Тези, които се афишират като представители на протестиращите, кой ги е излъчил, кой им е дал права?“, усъмни се лидерът на РЗС.

Той нарече Обществения съвет „каша от бивши ченгета, членове на ДС, синдикални босове и отявлени функционери на БКП“. Според Янев чрез този съвет президентът иска да прехвърли отговорността си на хора без авторитет.

Лидерът на РЗС бе категоричен, че основната цел на държавния глава е да предостави управлението на страната в ръцете на  Иво Прокопиев.

Той обвини Плевнелиев, че провежда консултациите за служебния кабинет „на тъмно“, въпреки обещанията си за прозрачност.

„Днешната сбирка е опит за легитимация на бъдещия кабинет на чело с Иво Прокопиев. Защо президентът не пусне камери в кабинета си, за да бъде прозрачно сформирането на кабинета? Нали обеща прозрачност“, коментира още Янев.

Той предупреди, че Общественият съвет може да доведе до още по-сериозна дестабилизация в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!