Съдът оправда Владимир Атанасов за заменки по морето

Александра Маркарян 21 януари 2013 в 16:41 3884 0

Владимир Атанасов, министър на образованието в кабинета
Владимир Атанасов, министър на образованието в кабинета "Сакскобургготски". Снимка: Сергей Антонов

Министърът на образованието в кабинета "Сакскобургготски" Владимир Атанасов бе оправдан по обвинение за заменки на имоти, с които ощетил държавата с близо половин милион лева. Оправдателната присъда от Софийски градски съд бе прочетена днес.

Атанасов беше обвинен в злоупотреба със служебното си положение при сключването на договор между фирма на бащата и брата на финансовия министър в същия кабинет Милен Велчев за замяна на хотелите "Ехо" и "Мургаш" в курорта "Златни пясъци" срещу право на строеж.  Там фирмата е трябвало да изгради сграда на Колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна на мястото на двата хотела, също ползвани от ИУ.

В крайна сметка хотелите са съборени, но на тяхно място изниква хотелски комплекс "Хелиос", проектиран от главния архитект на София Петър Диков. Студентите все още чакат сграда.

Според обвинението, Атанасов не е имал право да сключва договора. Това е било в правомощията на областния управител на Варна и министъра на регионалното развитие.

Сделката

Сградите на почивните станции са били публична държавна собственост, стопанисвал ги е Колежът по туризъм при Икономическия университет-Варна, който е имал и правото на строеж върху терена.

През октомври братът на Милен Велчев Георги Велчев и ректорът на университета подписват договор, според който фирмата на Велчев ще построи сграда на Колежа по туризъм в двора на II корпус на Икономическия университет във Варна срещу което ще получи правото на строеж в “Златни пясъци”.

Същата година правителството променя статута на земите от публична държавна в държавна частна собственост на “Ехо” и “Мургаш”.

На 9 декември Владимир Атанасов сключва нов договор. В него няма задължение за строеж на сграда на колежа. ”Ехо” и “Мургаш” са разрушени, на тяхно място е издигнат хотелски комплекс “Хелиос”.

От това, според обвинението, са настъпили значителни вредни последици – имуществени, в размер на 454 166 лева, и неимуществени.

"Очаквах оправдателна присъда и я чух", беше коментарът на Атанасов след заседанието на съда днес.

Днешното решение на СГС може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред апелативния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови