Самозапалилият се в Раднево изпадна в клинична смърт

Вероника Шербанова 04 март 2013 в 13:45 3800 0

Болница, Снимка: БГНЕС
Болница, Снимка: БГНЕС

53-годишният Венцислав Василев, който миналата седмица се самозапали в Раднево, е изпаднал в клинична смърт, съобщиха от Клиниката по изгаряния на болница "Свети Георги" в Пловдив. 

Лекарите са започнали реанимация, благодарение на която сърдечната му дейност е била възстановена. В момента 53-годишният Венцислав се намира в Интензивния сектор на клиниката и е под постоянно наблюдение. Състоянието му е критично.

Първата операция на Венцислав беше на 28 февруари.  Тя спомогна за облекчаване на кръвоснабдяването на горните крайници и на гръдния кош, но и след тях мъжът остана на апаратна вентилация в реанимационния сектор на клиниката.

Мъжът трябваше да бъде опериран още на 27 февруари, но операцията беше отложена заради усложнение в белите дробове. Тогава бяха направени само манипулации за прочистване на дихателните му пътища от попадналите в тях сажди. 

Венцислав Василев се самозапали в сградата на община Раднево във вторник, 26 февруари. Той получи 75% изгаряния и беше откаран в тежко състояние в болница "Свети Георги" в Пловдив. 

Кметът на града д-р Юлиан Илчев обясни, че мъжът е социално слаб, безработен. По думите на Илчев Венцислав до този момент не е искал среща с него и не е издигал някакви искания или лозунги срещу общината.

Живеел на семейни начала с жена, имал пет деца. Обитавал общинско жилище, но плащал навреме сметките си. През есента е работил по програмите за временна заетост на археологически обект в Радневско. В момента обаче и той, и жена му били без работа.

Когато влязъл в сградата на общината мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал: “Искаш ли да се запаля”, след което лумнал в пламъци. Мъжът предварително е напоил дрехите си с бензин. 

Охранител на общината скочил да гаси мъжа, но пламъците бързо го обхванали. Разнесъл се силен дим в коридорите на общината. Веднага пристигнала и линейка, но Венцислав вече имал тежки изгаряния.

 Това е третият подобен случай само за месец. 

Първият случай на самозапалване беше на 19 февруари, когато мъж се заля с туба бензин на пешеходната пътека на бул. “България” във Велико Търново. Въпреки опитите на стоящите наблизо таксиметрови шофьори да му помогнат, мъжът почина от изгарянията.

Ден по-късно 36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред сградата на общината във Варна. Пламен изля върху себе си около 3-4 литра бензин, ден след като държа реч, в която обвини ТИМ за тежкото положение във Варна и поиска оставката на кмета на града Кирил Йорданов.

Пламен почина снощи във Военноморската болница във Варна. Близо 70 хиляди души излязоха на протест в морската столица с искане за оставката на кмета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови