Църквата отслужва молебен за помиряване на народа

Борислава Бибиновска 06 март 2013 в 17:08 2365 5

Църкавава с молебен за помирение. Снимка: Борислава Бибиновска
Църкавава с молебен за помирение. Снимка: Борислава Бибиновска

Молебен за помирение на българския народ  ще бъде отслужен тази неделя, 10 март, съобщиха от Светия синод.

Молебенът ще бъде отслужен по повод "размирния социален, политически и икономически период, в който се намира Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели".

За сплотяването на нацията, от Църквата  приканват всички християни и родолюбиви българи да вземат молитвено участие в "особено необходимите в тези дни за народа ни свети богослужби".

Същия ден Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи литургия в столичния катедрен храм "Св. Неделя"

В събота пък ще се проведе литийно шествие с чудотворната икона "Пресвета Богородица – Достойно есть". Шествието ще тръгне от храм-паметника "Св. Александър Невски", ще премине през центъра на града и ще завърши в храма "Св. Неделя". 

Същевременно по настояване на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в понеделник копие на чудотворната икона  "Пресвета Богородица – Достойно есть" ще бъде отнесено за поклонение в  храма "Св. Успение Богородично" във Варна. Според съобщението инициативата е породена от духовната загриженост на Върховното управление на Българската православна църква за единството и мира във Варна и страната.  

След интронизацията си новоизбраният патриарх Неофит призова народа към единство и търпимост. Той изказа мнение, че гласът на народа трябва да бъде чут. 

"Моля ви да постъпвате достойно, като се търпите един с друг с любов!", заяви Неофит при първата си богослужение като патриарх.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови