Валери Петров ще получи Наградата за европейски гражданин на ЕП

Вероника Шербанова 11 юни 2013 в 11:19 2322 1

Валери Петров, Снимка: БГНЕС
Валери Петров, Снимка: БГНЕС

Известният писател, поет и преводач Валери Петров и председателят на фондация „Българска памет“ Милен Врабевски ще получат Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 г.

Кандидатурата на Петров на национално ниво е издигната от Ивайло Калфин, а тази на Врабевски – от Андрей Ковачев и Преслав Борисов. Освен тях за наградата е номинирана и Нина Николова – председател на фондация „Нашите недоносени деца“. Номинацията е на Мария Габриел.

След гласуването на националното жури на първо и второ място са класирани съответно Валери Петров и Милен Врабевски. Предложенията са одобрени от европейското жури с председател зам.-председателят на ЕП Ани Подимата.

Тазгодишната Награда за европейски гражданин ще получат 43-ма лауреати от 21 страни членки на ЕС. Отличието ще бъде връчено през октомври в Брюксел.

Наградата се присъжда от 2008 г. насам за на граждани и организации, допринесли за насърчаването на по-доброто трансгранично и транснационално сътрудничество в ЕС.

Миналата година наградата получиха 37 души, като сред тях беше и българинът Петър Петров – механик на кораба „Коста Конкордия“, който помогна за спасяването на пътници и членове на екипажа при потъването на кораба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови