Вежди Рашидов започна градежа на Лувър без име (снимки)

Вероника Шербанова 26 септември 2012 в 16:42 3373 2

Българският Лувър, Снимка: Сергей Антонов
Българският Лувър, Снимка: Сергей Антонов

Сбъдна се една от мечтите на културния министър – започна строежът на Българския Лувър.

Вежди Рашидов сподели, че сега мечтае музеят да бъде завършен по-бързо, за да може да открие поне част от него, докато е министър на културата.

„Идеята съществува от 50 години. Изрових в едно чекмедже проекти на арх. Иван Николов, който никога не е успял да се осъществи, защото нито един човек не е имал волята или средствата да го направи“, заяви Рашидов.

Българският Лувър ще обединява комплекс от сгради, намиращи се между бул. „Васил Левски“ и улиците „Московска“, „19 февруари“ и „Оборище“, в това число Националната галерия за чуждестранно изкуство и новите хранилища на фонда на Националната художествена галерия. Автор на проекта е арх. Янко Апостолов.

"Една от сградите ще бъде изцяло изтърбушена отвътре и ще бъдат изградени нови зали, стълбища, асансьори. В двора ще бъдат изградени три етажа за фонда, а върху тях един вътрешен скулптурен двор", обясни президентът на фирмата-изпълнител „Главболгарстрой“ Симеон Пашов.

В сградата на Музея за чуждестранно изкуство пък ще бъде направен частичен ремонт - ще бъдат подменени инсталациите, ще бъде ремонтиран и покрива.

„Ще бъдат направени каси хубави, входове електронни, книжарници, дрешници, кафене, където да поседнат хората, както във всички музеи по света“, допълни Рашидов.

Проектът е на стойност 27 млн. лева. Финансирането е осигурено по ОП „Регионално развитие“. Музеят трябва да бъде завършен след десет месеца, макар че Вежди Рашидов сподели, че си мечтае срокът да е 8 месеца, за да може да го открие, докато е още министър на културата.

"Много бих се радвал, ако докато съм аз министър да открия поне една част, защото три години съм полагал усилия за това", каза той. "Ще бъда най-щастливият човек, когато всичко, което се съхранява в депата, бъде изложено в музея".

Миналата година в София бяха открити два нови музея, до края на 2013 г. ще бъдат открити още четири, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя пожела на министъра на културата да бъде намерено хубаво име на Националния музеен комплекс.

Към момента предложенията за име на Българския Лувър са пет - „Квадрат 500“ (заради формата на сградата и номера на квартала), „Зограф“, „Барт“ (съкращение от Bulgaria и Art), „ВизАрт“ и „Сердика“.

"Аз спирам от днес да казвам, че е Лувър, защото на сайта на министерството от пет месеца търсим име на музея и то трябва да бъде дадено от обществото", заяви министър Рашидов. Той подкани всеки да гласува за едно от тях на сайта на министерството или да предложи ново.

Вежди Рашидов заяви, че се водят преговори Националният исторически музей да се премести в сградата на ЦУМ. "Тогава центърът ще завършен", заяви той. 

Рашидов допълни, че след по-малко от месец в България ще пристигнат културните министри на държавите от Югоизточна Европа. "Тогава ще предложа центърът на София да влезе в ЮНЕСКО", заяви той. 

Културният министър сподели и каква е следващата мечта, която възнамерява да осъществи - да бъде направено и Ларго и във Варна - в участъка от централната улица, известен като Дупката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!