Дни след като го оплю, Стоянович запя ода за „Българския Лувър“

20 юли 2013 в 18:42 5325 6

Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС
Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС

Ние, като изпълнителна власт, нямаме право да изоставяме такъв първостепенен културен проект като „Българския Лувър” в момента. Това каза днес министърът на културата Петър Стоянович пред Нова българска телевизия.

Той каза, че на първо време министерството ще направи всичко възможно, за да намери необходимите за довършването на ремонтните дейности в южното крило на сградата 14 милиона лева, като вероятно ще се използват средства от европейски програми.

По думите му реалистични срокове за изпълнение на проекта са по-скоро есента на следващата година.

Днешното изказване на Стоянович дойде само няколко дни след като по адрес на проекта за национален музеен комплекс той каза: „Такъв абсурд в живота си не съм виждал". В сряда, когато той посипа с пепел проекта, който е голямата гордост на предшественика му Вежди Рашидов, той пресметна сумата, необходима за довършване на южното крило на 24 милиона лева. Ден по-рано той даде специална пресконференция за проекта под красноречивото мото: "Записки по българските "Лувъри", на която обяви, че от самото начало е нямало нито план, нито ясна визия за изграждането на „Лувъра“. 

Веднага след това Рашидов даде пресконференция, на която защити проекта и заяви, че няма причина да се бави строителството, защото по договора с изпълнителя, той трябва да бъде приключен през август 2014 г.

Днес Стоянович обяви също, че е получил съгласието на премиера Пламен Орешарски след планираната актуализация на бюджета за 2013 г. да бъдат заделени допълнително средства и за изследователите и хората на изкуството.

„Те няма да са нещо, с което трайно да се промени техния живот, но ще покаже първо едно съпричастие и второ една висока оценка. Винаги е добре освен ръкостискането да има и нещо малко, с което да се направи може би една сесия кино и театър, някоя археологическа разкопка - по нещо малко във всяка една област”, каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови