Американската мечта прати в гроба 'Лудия Макс'

OFFNews 24 юли 2019 в 22:58 4712 0

Трагична новина тресе света на бокса в последните дни. 28-годишният руски боксьор Максим Дадашев почина 48 часа след среща на ринга в САЩ, след като получи мозъчен кръвоизлив от получените удари в главата. Той оставя вдовица с дете.

Трагичната му смърт постави отново въпросите за безопасността в бокса, за да не се стига до нови смъртни случаи. Едно видео от самия фатален бой за Дадашев обаче прикова вниманието.

На него се вижда как боксьорът е на ръба на силите си, а треньорът му казва, че трябва да прекратят мача, но не получава съгласието му, тъй като Максим иска да продължи да се бие. Именно този фанатизъм и отдаденост към спорта са една от характерните черти на Дадашев през целия му живот.

Неговият бивш треньор Олег Соколов споделя случай отпреди десетина години, когато Максим е имал опасен вирусен менингит и препоръките са били да спре със спорта, но той пренебрегва съветите и в крайна сметка се възстановява и продължава. Той става професионалист след първите европейски игри в Баку през 2015 година, където е ощетен от съдиите.

Привлича внимание със зрелищния си стил, получава прозвището "Лудия Макс", а към края на 2017 година попада в топ 10 на най-перспективните боксьори в първа полусредна категория. Създава семейство, ражда му се син Даниил, но той е далеч от тях. Той тренира и живее в САЩ в нещо като лагер за боксьори на мениджъра си Егис Климас, литовец, емигрирал в Америка през 1989 година с 42 долара в джоба, който сега е милионер.

За живот в слънчева Калифорния със семейството си се размечтава и самият Дадашев. Той започва самостоятелно да учи английски, за да се подготви за интервюто за Зелена карта. Той е имал намерение да се кандидатира за разрешението за престой и работа в САЩ след мача с пуерториканеца Субриел Матиас. Въпреки явното превъзходство на съперника, Дадашев не се отказва, понася над 1000 удара и в крайна сметка изходът за него е фатален.

Сега на дневен ред стои съдбата на семейството му. Редица фигури от професионалния бокс вече се ангажираха да помогнат на съпругата Елисавета да продължи напред и може би да сбъдне американската мечта на Максим поне за сина им Даниил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови