Боксьорка от Иран с риск от арест заради боксов мач

Василена Иванова 19 април 2019 в 16:46 3090 0

Снимка Ройтерс

Садаф Хадем, която стана първата жена от страната си, участвала на официален боксов мач, казва, че е отменила връщането си от Франция след победата си, тъй като е разбрала, че ще бъде арестувана. Иранката победи Ан Чаувин в аматьорски двубой в събота.

Тя е планирала връщането си до Техеран със своя френско-ирански треньор тази седмица. Пред спортен вестник обаче казва, че вярва, че е обвинена в нарушение за задължителните ирански дрехи, тъй като се боксира по жилетка и шорти.

Досега иранските власти не са потвърдили съществуването на заповед. Хадем се биеше в зелена жилетка и червени шорти с бял пояс - цветовете на националния флаг на Иран.

24-годишната иранка е трябвало да се бие извън границите на Иран, въпреки позволението на иранските спортни власти. Причина за това е, че те са имали изискване, което е гласяло, че съдиите по време на мача, трябва да бъдат жени.

Самата Хадем казва, че е очаквала да се завърне като герой. Вместо това, докато тя пътува до летището "Шарл де Гол" в Париж, заедно с треньора си Маджар Моншпиур, бивш шампион на Световната бокс асоциация в Иран, който също така е и съветник на френския министър на спорта, тя казва, че са разбрали за издадени заповеди за ареста им.

"Воювах се в законно одобрен мач във Франция. Но тъй като бях облечена с шорти и тениска, което е напълно нормално в очите на целия свят, аз обърках правилата на моята страна", споделя спортистката.

Тя посочва като причина факта, че не е носила хиджаб и е тренирана от мъж. Говорител на иранското посолство в Париж заяви пред агенция Ройтерс, че не може да коментира дали Хадем ще се сблъска с арест в Иран.

В понеделник федерацията по бокс в Иран заяви, че не е организирала никакви срещи за жени и не е отговорна за индивидуалните боксьори. Но подчерта, че спортистките трябва да се съобразяват с иранските закони за хиджаб.

Според иранското законодателство жените и момичетата на деветгодишна възраст, които се излагат публично без забрадка, могат да бъдат наказани с лишаване от свобода между 10 дни и 2 месеца или парична глоба.

От иранските спортисти се изисква да покриват косата, шията, ръцете и краката си, когато се състезават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови