Международната боксова федерация ходи по тънък лед

OFFNews 24 декември 2022 в 18:44 2885 0

Бокс

Снимка ria.ru

Умар Кремльов държи линията на Кремъл и може да съсипе аматьорския бокс

Ръководството на Международната боксова федерация (IBA) ходи върху изключително тънък лед и е близо до постигането на премахването на джентълменския спорт от програмата на олимпийските игри още в Париж през 2024 г.

Боксът е под специален мониторинг на Международния олимпийски комитет заради скандалите със съдийството, но чашата може да прелее от действията на новоизбрания президент на централата с името Умар Кремльов, който е близък до руското държавно ръководство. Наскоро той сключи спонсорски договор с руския енергиен гигант Газпром, което доведе до реакция от МОК.

От централата в Лозана обявиха, че отстраняват IBA от администрирането на турнира в Париж, а с това ще се занимава друга организация.

"Действията на новото ръководство са насочени към това боксът да бъде премахнат от олимпийската програма. Няма как другояче да тълкуваме последните действия с поставянето на международна организация под пълната зависимост от контролирана от руското правителство компания.

Кремльов, който е единственият шеф на международна федерация от Русия, очаквано се оплака от дискриминация към руснаците и призова спортистите с тази националност да бъдат върнати в състезанията, но индикации, че това ще се случи в близко бъдеще няма.

Кремльов е 40-годишен. Занимавал се е с бокс в тийнейджърските си години. Завършва Московския държавен институт по строителство и комунално стопанство. През 2013 година влиза в любимия на руския президент Владимир Путин рокерски клуб "Нощните вълци". На 25 септември е избран за президент на IBA на скандален конгрес, проведен в Ереван (Армения).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови