Тайбе Юсеин грабна наградата Спортен Икар за 2018 година

OFFNews 19 декември 2018 в 15:21 2049 0

Снимка mpes.government.bg

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградата "Спортен Икар 2018" на Фондация "Български спорт" на световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин.

Тази година тя триумфира на Европейското първенство в руския град Каспийск през май, а след това и на шампионата на планетата в Будапеща (Унгария) през октомври, като завърши 2018 без нито едно поражение.

"Изпращаме може би най-силната си година от много време насам. Затова искам да изкажа своята огромна благодарност към всички спортисти и техните треньори, които достойно защитаваха честта на България. Огромни комплименти и благодарности на всички ветерани, които продължават да са близко до спорта и да са вдъхновение за младите ни таланти“, каза Кралев и се поклони пред спортистите.

Министърът поздрави специално Юсеин. "Това безспорно бе годината на Тайбе Юсеин. Тя изстрада тази победна година и заслужи това отличие с всичко, което направи. Имаше много шансове през предишните години, но най-сетне намери верния път. Благодаря ти, Тайбе, за успехите, с които ни зарадва“, заяви Кралев.

Той подчерта, че освен на Юсеин, 2018-та е и годината на младите таланти на българския спорт. "Завинаги в сърцата ни ще остане начинът, по който младите български олимпийци защитаваха честта на България на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. По фантастичен начин дадоха заявка, че България я очакват много светли години и ще имаме много поводи за радост, защото от 24 души, които пратихме на Олимпийските игри, 17 млади българи намериха място в топ 6. Огромно благодаря и на тях", добави министърът. 

В заключение Красен Кралев пожела на всички спортисти и на техните треньори да бъдат здрави и да няма контузии, за да могат по същия начин да прославят името и честта на България. "Огромно благодаря! Бъдете живи и здрави! Бог да ви пази!", завърши министърът.

Наградата за отбор на годината спечели ансамбълът по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова. През годината грациите завоюваха от Световното първенство в София бронзов медал в многобоя, който им осигури квота за Олимпийските игри в Токио 2020 г., и титлата на пет обръча. От Европейското гимнастичеките завоюваха злато на 3 топки и 2 въжета и бронзови отличия в многобоя и отборното класиране заедно с девойките индивидуално.

Специална награда за проява на "Висок спортен дух" получи роденият през 2008 г. футболист от Хасково Михаел Ангелов. Той е с вродено изключително тежко заболяване – артрогрипоза, което ограничава движението на ставите и принципно не позволява на децата да спортуват, а на по-късен етап предполага парализа. Въпреки това момчето тренира и насърчава и здравите деца да бъдат активни и да обичат спорта.

На церемонията бяха отличени със специални призове на Българския олимпийски комитет и спортисти, деятели, треньори, заслужили ветерани в спорта, журналисти, както и медалистите от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

В церемонията по награждаването взеха участие още председателят на БОК Стефка Костадинова и заместниците й Любо Ганев, Йорданка Благоева, Красимир Инински, проф. Пенчо Гешев, председателят на фондация "Български спорт" Николай Божинов, изпълнителният директор на Фондацията Цено Ценов и членове на Управителния й съвет и Изпълнителното бюро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови