Тайбе Юсеин се размина със златото на Световното по борба

OFFNews
20 септември 2019 в 15:39 | 1553 |0

Спортист №1 на България за 2018 година Тайбе Юсеин не успя да се пребори за златото в категория до 62 килограма на Световното първенство по борба в Казахстан.

Българката отстъпи с 3:5 точки от Айсулу Тинибекова (Киргизстан), която е пета на Олимпиадата Рио 2016, трета на Световното през 2017-а и бронзова медалистка от турнира "Дан Колов" тази година.

Юсеин започна по-активно финала и поведе с 1:0, след като съперничката й беше поставена в партер. Последва светкавична атака на киргизстанката и точките вече бяха 2:1 за Тинибекова. След това тя натрупа още една точка в първата минута на втората част.

Тайбе продължи да атакува и изравни до 3:3, което щеше да й донесе крайната победа. Тинибекова обаче атакува в края и си осигури световната титла с 5:3 точки.

Юсеин е родена на 4 май 1991 година в разградското село Мъдрево. Възпитаничка е на Спортното училище в Русе. Още като първокласничка в Разград Тайбе настоява да спортува.

Родителите ѝ я записват на тренировки по бадминтон. Година по-късно баща ѝ заминава на гурбет, останалата част от семейството се прибира в родното си село. 

Там няма други възможности освен борбата и Тайбе излиза на тепиха. Когато завършва пети клас, първият ѝ треньор Мустафа Кесман препоръчва на родителите ѝ да продължи в спортно училище. Така девойката поема към Русе и заживява на квартира от 12-годишна.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !