Ангел Генчев излезе от затвора и стана световен шампион

OFFNews 28 април 2017 в 21:34 14147 0

Прочутият щангист Ангел Генчев, който редува титли със затворите, стана световен шампион за ветерани, съобщи вестник "Сега". Буквално три три дни след като излезе от панделата в Белене, той триумфира на Световните Мастърс игри в Оукланд (НЗел).

Чушката победи в кат.77 кг във възрастовата група 50-54 години, след като събра двубой 220 кг (95 и 125). Далеч след него останаха Грегъри Бахлър (НЗел) със 185 (81 и 104) и Ралф Клингшафт (Гер) със 180 (80 и 100).

Историята му вдъхнови филма "Салто мортале", който не трябва да бъде пропускан. Уникален разказ на родения в Търговище гений на щангите.

Чушката спечели безапелационно олимпийската титла в кат. 67,5 кг в Сеул `88, като стана тогава едва третият човек, изтласкал три пъти по-голяма тежест от собственото си тегло (202,5 кг). На другия ден обаче гръмна допинг скандалът и той бе дисквалифициран, а отборът ни бе оттеглен от олимпиадата.

След завръщането от Сеул Генчев кривна по криминалния път и излежа няколко присъди за грабежи и изнасилване. При един от престоите му в затвора - през 1994 г., той бе пуснат за три дни в отпуск и на световното първенство в Истанбул спечели сребърен медал в движението изхвърляне на кат.70 кг.

За състезанието в Оукланд Генчев тренираше от месеци, отново в затвора. А бе пуснат на свобода буквално 3 дни преди заминаването на групата за Нова Зеландия. Гарант, за да може да пътува, му стана един от търговищките треньори по вдигане на тежести. И Чушката спечели първата си световна титла в двубоя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови