А онези грешки, г-н Борисов?

Емилия Милчева-DW 21 януари 2019 в 13:55 10050 6

Снимка БГНЕС

Първи по рейтинг, но износени от власт.

Така влизат ГЕРБ в двете кампании за изборите през 2019 година. Или по-скоро в една целогодишна кампания, защото за ГЕРБ лято няма да има. Както разпореди Цветан Цветанов на Националната предизборна среща на ГЕРБ, от 1 юни започва здрава работа за местния вот след евроизборите в края на май.

"Износваме се"

“Задавам си за мен въпроса - защо сме първа политическа сила, защо обаче и нашата подкрепа намалява. Да, износваме се. Но от първото правителство (на ГЕРБ - бел.ред.) сме само аз и Томислав Дончев, никой друг”, заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в речта си по време на срещата в НДК.

Реч, в която не обеща реформи (че кой прави такива неща в година на избори?). Не обеща и нищо “дясно”, което всъщност не е и необходимо - достатъчно е, че “истинската дясна партия се казва ГЕРБ”, по думите на Борисов. Принадлежността към европейското политическо семейство на десните - Европейската народна партия, се брои за родов белег. Макар делата на ГЕРБ в трите мандата отчасти да се разминават с принципите за икономическа свобода, минимална държавна намеса, свободна конкуренция при ясни и еднакви за всички правила.

Начертаната сега линия гласи: „хората искат справедливост, ще им я дадем”. Все някак износването трябва да се преодолее, дори ако трябва да се къса живо месо от партийното тяло. Но това в ГЕРБ вече си го знаят - Борисов не се колебае да се отърве от всеки, замесен в публичен скандал. Е, не чак от всеки - Делян Добрев например остана в парламента, въпреки обвиненията за кадруване в община Хасково и за бизнес интереси в санирането. Непоклатим е и министърът на финансите Владислав Горанов, проверяван от КПКОНПИ за конфликт на интереси заради луксозния апартамент, в който живее безвъзмездно. Междувременно се оказа, че и бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков обитава жилище по подобна схема.

За сметка на това депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов се сбогува с мястото си заради ония 4 тона суджук, за които изнудвал търговец от Добрич с името на Борисов на уста. Тази година и други ще се разделят с властта, осигурена им от управляващата партия - някои кметове, те си знаят, именно така са разчели следните думи на Борисов:

"Ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята”.

Няма да мине без “кръвопускане”. Този път рязането на ленти, пеещите фонтани, пътните отсечки и обновените площади няма да са фокус в предизборната кампания на ГЕРБ, а само фон. Защото това вече сме го виждали. В третия мандат на едно почти десетгодишно управление на ГЕРБ всичко започва да натежава - калпав ремонт на улица, кичозна настилка на площад, скъпо саниране с дефекти... Ако в първия мандат още нямаше редовни печеливши в конкурсите за обществени поръчки, в третия фаворитите вече са известни. Ако в първия мандат лобистките законопроекти бяха стопирани (Синята коалиция не беше като днешната опозиция), в третия те вече са практика. Ако в първия мандат механизмите на сцепление между управляващи и прокуратура още не бяха сработили, във втория и третия вече е налице хармонична симбиоза.

"Това е политиката - да се слееш с народа"

Изобщо любовта между ГЕРБ и електората стана като в онзи виц, в който жената, хваната с любовника си, казала на измамения съпруг: “Скъпи, ти не ме обичаш вече - вярваш на очите си, а не на това, което ти казвам”. Затова тази година “казването” ще е в повече, а премиерът вече сръчка съпартийците си - да бъдат гласовити винаги, когато някой, било депутат от БСП или Първа дама, ги засегне на постижения. Което означава, че ни очаква потоп от надвикване и патетика, който ще се лее в медиите от сутрин до вечер. А предвид парцелирането им, знаем чия дума ще е последна.

В речта си в НДК Борисов не пропусна да се обърне към “малкия човек”: “Всяка душа, всеки човек трябва да чуваме. Ако има грешка - да се поправя на мига”. Или както казваше навремето Тодор Живков, един от кумирите на Борисов: „Това е политиката - да се слееш с народа". А има толкова много грешки за поправяне - една "дупка” във Варна, за която държавата плати 43 милиона лева, ликвидирането на “Булгартабак холдинг” със съучастието на властта, осигуряването на милиони чрез схемата “студен резерв” за Ковачки и Доган. Точно тези грешки обаче ГЕРБ няма да се осмели да поправи.

Б. ред. - Коментарът на Емилия Милчева препечатваме от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6019

3

Ocas

21.01 2019 в 15:50

Лошо ,d4fr5.. лошо. Освен опорните точки требваше да прочетеш и начините на прилагането им. В инструкциите пише ,че ако не можеш да опровергаеш факти (една "дупка” във Варна, за която държавата плати 43 милиона лева, ликвидирането на “Булгартабак холдинг” със съучастието на властта, осигуряването на милиони чрез схемата “студен резерв” за Ковачки и Доган) атакуваш автора им. С този си "коментар" създаваш убеждение в обществото ,че всички гласоподаватели на ГЕРБ са малки злобни човечета с нисък интелект. Отивай да си търсиш друга работа ,по възможност свързана с тежък физически труд.

6239

1

Izoblechitel

21.01 2019 в 14:26

КАК ГЕРБ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ

-купване на цигани
-купуване на журналисти
-контролиран вот с невалидни бюлетини
-манипулации
-агитации в деня на размисъл

вижте видеото:

https://m.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE


https://m.youtube.com/watch?v=fYoThWuzgkI