Ако народът наистина се изправи – дава ли си Нинова сметка?

Емилия Милчева
29 юли 2019 в 20:41 | 11411 |4
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Докато лидерът на БСП Корнелия Нинова вдигаше на крака социалистите на Бузлуджа, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не смогваше да позира с желаещи да се снимат с него детски учителки.

“Народе! Изправете се и те ще паднат. Гответе се. Тук сме и идваме“, прокънтя председателката на социалистите от поляните.

“Колко време чакаха за снимки и колко хора благодариха на правителството”, благо рече премиерът и лидер на ГЕРБ в Пловдив.

Останалите видяхме как се сблъскаха две паралелни реалности - на страха, който карал “бедни, онеправдани и унижени” да избират ГЕРБ и Борисов, и на царството на “икономическия растеж и подем”.

“Народе, изправи се и те ще паднат!” срещу ”Чакаха за снимки!”

Патетичната поетика на пропагандираната от Нинова радикалност може и да е уместна преди 170 години, когато Маркс и Енгелс предсказваха пролетарската революция. Днес е демоде, а и не върши работа срещу народняка Борисов.

Вече проличава обаче, че и кампанията за предстоящите след 3 месеца местни избори ще се води на лидерско ниво, каквато беше и тази за евроизборите. Естествено, Борисов ще се стреми партията му да не отстъпи от завоюваните досега позиции, когато Цветан Цветанов оглавяваше предизборния щаб на ГЕРБ - кметовете в близо половината от общините в България, в т.ч. и почти всички областни центрове, са от ГЕРБ.

Победата обаче може да е гарнирана с отстъпления по места, каквато бе и на европейските избори, спечелени от ГЕРБ с минус стотина хиляди гласа и един евродепутат по-малко от тези през 2014 година. Санирането приключи, пеещите фонтани останаха в предишната кампания, (някои и не пеят вече), магистралите са дежавю, а дълго чаканият много голям инвеститор “Фолксваген” изглежда ще отиде в Турция. В България върлува поредната епидемия по домашните животни - африканска чума, която е на път да унищожи свиневъдството като бизнес и да лиши още хиляди българи от домашна мръвка по Коледа и луканки за зимата.

Така на Борисов му остава да разчита на “икономическия растеж и подем”, “високотехнологичните паркове, които дават заплати като в Америка”, или пък на факта, че като управляващи ГЕРБ разпределят бюджета, европейските средства и излишък, който вече надхвърля 3 милиарда лева.

Нищо ново от БСП

Но пък и най-голямата опозиционна партия го улеснява. На Бузлуджа лидерът на БСП обеща помощи от по 10 минимални работни заплати (5 600 лева или около € 2 863) за младите семейства, които съвсем не могат да се нарекат социална политика. (Не напомнят ли безлихвените кредити от по 5 000 лева за младоженци от времената на Живковия режим?)

Социалистите не предлагат нито смислена алтернатива, нито ново поколение политици със знания, способности и морал. Въпреки че зам.-председателят на партията Кирил Добрев обеща да извадят кадри, подготвяни в последните 3 години, левицата изпитва трудности в намирането на конкурентни кандидати за кметове. Липсата на значими политически партньори и почти имагинерно присъствие в местната власт накара Нинова да признае, че “сами не можем”, и да призове за търсене на всякакви партньорства, основани на принципа “всички срещу ГЕРБ”. Тази всеядност на БСП може да се квалифицира и като безпринципност, но Нинова се надява на балотажи в поне 120 общини и кметове в 60.

Сред тях ли е София? Вече всички говорят как председателката на БСП, доскоро противник на партийната подкрепа за омбудсмана Мая Манолова като кандидат-кмет за столицата, е омекнала. В крайна сметка ако Манолова изгуби, губи тя, ако спечели - печели и БСП. Само че има един съществен въпрос, който предстои да се изясни - противник ли е Манолова на модела “Борисов” и ГЕРБ, след като им дължи позицията си на обществен защитник? Откакто е омбудсман, тя не си е позволила и една критична дума срещу премиера и е редно избирателите да са наясно - ако че се кандидатира, ще бъде ли тя в тих сговор с този модел, както навремето Борисов с кръговете на Стефан Софиянски? В този контекст реториката на Нинова изглежда някак камуфлажна. И не само в този.

Съглашателството продължава

Ентусиазмът, с който лидерката на БСП атакува неспирно управляващите, стихва, когато става дума за избора на нов обвинител на републиката. Единствената номинация досега - на заместник главния прокурор Иван Гешев, предизвика протести и констатации на утвърдени юристи като адвокат Михаил Екимджиев, че живеем в “имитация на правова държава”. Нинова, която охотно коментираше позицията на Борисов за номинираната за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, обяви, че ще изчака 29 юли - крайния срок, в който могат да се правят номинации за главен прокурор, и тогава ще говори.

Тази предпазливост ни кара да предугадим, че няма да въстане срещу избора. Впрочем, и БСП, ръководена от Сергей Станишев, не само не възрази срещу фигурата на Сотир Цацаров за главен прокурор, а го подкрепи чрез своите представители във ВСС. Мнозина заподозряха, че принос за това e имал и бизнесменът и виден социалист Георги Гергов.

Явно съглашателството продължава и така както президентът Росен Плевнелиев подписа бързо указа за назначаване на Цацаров за главен прокурор, същото ще стори и президентът Румен Радев - за когото му подадат.
Ако народът наистина се изправи...

А що се отнася до изправянето, добре е Нинова да знае, че ако народът наистина се изправи, и тях на “Позитано” 20 също няма да ги има.

Препоръчани материали
AnderXale

Рейтинг : 944

30.07 2019 в 00:29 4
+ 21
- 10
Поредният доза помия от дойче веле...
Стефан

Рейтинг : 15278

29.07 2019 в 23:42 3
+ 22
- 10
А ако народът се изправи - значи се е изправил.
И ще бие не Нинова, понеже тя не му е направила нищо. Поне нищо лошо:)
А виж, пак да пропее "45 години стигат" - може.
order

Рейтинг : 7986

29.07 2019 в 23:05 2
+ 2
- 0
Явно автора ни призовава байхУЙя и байхУЙовците да са вечни....въпроса е по убеждение ли пише или за пари!!!!!
Тази ни призовава народа да не се изправя зщото......
Друга една ни призовава да ходим за гъби и да не гласуваме защото.....
Е тогава как байхУЙя няма да е вечен!!!!!
petio01

Рейтинг : 1500

29.07 2019 в 22:28 1
+ 12
- 0
Не бе, да не се изправя народът. Вечна да е властта на крадците и мутрите. Много си е модерна Нинова - точно както предлага тя неотдавна беше свален от власт молдовският ББ и Шиши в едно - Влад Плахотнюк. С одобрението на Русия, ЕС и САЩ - колкото и странно да ви звучи. Непримирими лява (проруска) и дясна (проевропейска) коалиция се обединиха и го накараха да избяга. След него подадоха оставки прокурори, съдии и всякакви други подставени слуги. Това е пътят - обединена опозиция с една цел - нормализиране на страната. После - всеки по пътя си, нормални избори и когото избере народът, той да управлява. Без мутри!!!