Борисов пред швейцарски вестник: Каратето ме превърна в борец за мир

DW 19 април 2018 в 16:11 6821 3

Бойко Борисов

Опитът, придобит в бойните изкуства, помогнал много на премиера Борисов в политиката. "При каратето не става дума за насилие, а за съобразителност и ценности. Това ме превърна в борец за мир и определи моя политически стил - постоянен диалог и компромиси, докато намерим правилното решение", казва Борисов в интервю за швейцарското издание "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитирано от "Дойче веле".

В интервюто българският министър-председател не оставя и грам съмнение относно западната принадлежност на България, но в същото време предупреждава, че не бива да се проявява прекалена твърдост спрямо Русия, коментира германската медия.

На въпрос на НЦЦ дали е популист, след като от десетилетие насам налага своя личен отпечатък на властта в България, но в същото време обича да се дистанцира от политическата класа, Борисов отговаря отрицателно и добавя: „Аз съм човек, който иска да върши добрини за обществото". 

Попитан защо центрист като него управлява в съюз с отчасти дясноекстремистки сили, Борисов отговаря: "Такава беше волята на народа. А ние в България казваме: Глас народен - глас Божи".

По-нататък Борисов пояснява, че естествените съюзници на ГЕРБ от десния спектър не са успели да влязат в парламента, а бившите комунисти и партията на турското малцинство са били напълно неприемливи като коалиционни партньори. "През последната година показахме, че с "Обединените патриоти" се допълваме добре", отбелязва още премиерът и дава за пример защитата на границата с Турция и овладяването на миграционната криза, както и повишаването на пенсиите и на разходите за образование.

Борисов отговаря и на въпрос за причините, довели до отказа на правителството да ратифицира Истанбулската конвенция. Той обяснява, че отказът се дължи на неконструктивното поведение на социалистите, които изкривили дебата, насаждайки страх в обществото с твърдението, че става дума за въвеждане на „трети пол". По този въпрос Борисов е категоричен: „Основните виновници са социалистите и близкият до тях президент Румен Радев. Те са длъжни да обяснят защо защитават домашното насилие".

На въпрос къде позиционира България в конфликта между Запада и Русия, Борисов изтъква традиционните културни, исторически и религиозни връзки на страната с Русия. Според него е съвсем нормално да има чувство на благодарност за това, че хиляди руснаци са дали живота си за освобождаването на България от Османската империя. В същото време премиерът подчертава, че не може да има и грам съмнение относно западната принадлежност на страната: „Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично", заявява министър-председателят.

Той обяснява и защо България, за разлика от повечето страни в ЕС, не експулсира руски дипломати във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал. По думите му по-строги мерки срещу Русия би следвало да се приемат чак след като бъдат представени допълнителни доказателства за вината ѝ. „Презумпцията за невиновност заема централно място в европейската ценностна система и в принципите на правовата държава", казва Борисов и добавя, че никоя страна не бива да бъде осъждана, преди да се изясни дали наистина носи вина.

Във връзка с българското европредседателство и стратегията на Еврокомисията за прием на страните от Западните Балкани, Борисов коментира: "Това е най-бедният и най-изостаналият регион в цяла Европа. И затова искам Балканите да се превърнат в строителна площадка за важни инфраструктурни проекти, за транспортни коридори, които да свързват Азия и Европа и да стимулират връзките между градове като София, Белград и Солун." Борисов посочва, че отчита като свой личен успех факта, че Западните Балкани отново са се превърнали в приоритетен регион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

3

sawall

19.04 2018 в 17:35

„Презумпцията за невиновност заема централно място в европейската ценностна система и в принципите на правовата държава", казва Борисов - разправяй го на опукания с гранатомент по твое нареждане (като главсек на МВР).

12510

2

Alvarez

19.04 2018 в 16:36

Плача.