Да не би само Нено Димов да е виновен?

Емилия Милчева, DW 13 януари 2020 в 17:55 8537 1

Снимка OFFNews

Месец и половина след като в Перник бе наложен воден режим, представител на властта се извини за унизителните условия, в които живеят хората там. “Редно е да им се извиня, въпреки че нямам персонална вина”, каза в телевизионно интервю вицепремиерът Томислав Дончев.

Въпросът за вината набра скорост в обществения дебат след ареста на министъра на околната среда Нено Димов, подал оставка от килията си. Засега Димов е единственият обвинен за водната криза в Перник - за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата, има достатъчно доказателства, че между януари 2018 и ноември 2019 Димов е разрешавал на частните компании “Стомана индъстри” и “Топлофикация”-Перник да ползват за промишлени нужди вода от язовир “Студена”, въпреки че редовно е бил информиран за драстично намаляващите нива на водата в язовира.

Чия е отговорността?

Като всяка публична фигура, министърът е отговорен за личното си поведение, за дейността на ведомството, което ръководи, както и за действията на длъжностни лица от екипа си. Записано е и в Конституцията: съгласно чл. 108, ал. 3, министрите „носят отговорност за своите действия". Именно тях викат в Народното събрание, за да обяснят или защитят едно или друго действие на министерството. Това е законно установен формат, чрез който депутатите упражняват надзор от името на тези, които са ги избрали. Съгласно закона за Народното събрание, този надзор се упражнява по въпроси от “актуален характер, които представляват обществен интерес и са в техния ресор на управление или засягат дейността на ръководената от тях администрация”. А дейността на администрацията е функция на провежданите от министъра и екипа му политики, както и на качествата и експертизата на назначените чиновници. Само дето "калинките” на ГЕРБ станаха нарицателно за партийни кадри, непригодни поради некомпетентност или корупция.

Земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка заради корупционни схеми за “къщи за гости”, чието финансиране се отпуска от Държавен фонд “Земеделие”. Регионалният министър Николай Нанков, вътрешният министър Валентин Радев и транспортният министър Ивайло Московски поеха политическата отговорност за катастрофата край Своге, причинила смъртта на 20 човека, и подадоха оставки преди година и половина. Тогава Нанков призна за пропуски в координацията на трите ведомства по отношение на пътната безопасност. Според устройствения правилник на Министерски съвет, "министрите осъществяват общо ръководство и координация на дейността на създадените към тях държавни комисии, изпълнителни агенции и други административни структури”. Но защитникът на Димов - Ина Лулчева, един от най-известните адвокати по наказателни дела, коментира обвинението към Димов с думите, че “това са специфични дейности, по които едно политическо лице няма познания, защото министърът е политическо лице”. “За това има компетентно ръководство във всяко министерство, което да подготвя решенията на министъра. Министърът защитава политика”, добави адвокат Лулчева.

Устройственият правилник на МОСВ обаче отрежда на министъра значително по-големи правомощия. Например: да контролира състоянието на околната среда, да координира контролните правомощия на другите органи на изпълнителната власт по отношение на околната среда, да издава норми за рационално използване на възобновяеми и невъзобновяеми природни ресурси, да осигурява събирането и предоставянето на информация за състоянието на околната среда, да утвърждава методики за контрол на компонентите на околната среда. И така нататък. Тоест, негова е отговорността за рационалното използване на природни ресурси като водата. Негова е и отговорността за състоянието и контрола ѝ, тъй като все пак става дума за компонент на околната среда. Язовир “Студена” е сред 53-те комплексни язовира от национално значение, които държат 87% от водата на България - и за които е отговорно именно МОСВ. И затова фактът, че никой от министерството не е забелязал как един такъв язовир изчезва за по-малко от година, заслужава много повече от обществено порицание и възмущение. Едва ли причината е само изключително горещото лято на 2019 година. А и при такова засушаване е редно екоминистерството да направи преглед на всички язовири, от които се снабдява населението с питейна вода. И в случай на опасност да не мълчи.

Само Димов ли?

Веднага след ареста на екоминистъра шум вдигнаха и тези въпроси: “Само Нено Димов ли е виновен? Защо се неглижира отговорността на Министерството на регионалното развитие и на министър Петя Аврамова?”. Защото инфраструктурата, която отвежда водата до домовете на хората, е грижа именно на регионалното министерство, което държи 51% във ВиК ООД-Перник. Редица проверки, извършени от края на миналата година, показаха, че водата на “Студена” и за “Студена” е отклонявана, разхищавана и пренасочвана, липсвало е разходомерно устройство на изхода на язовира, а загубите по старите водопроводи надхвърлят 75%.

Томислав Дончев, в чийто ресор на вицепремиер е да координира работата на МРРБ, заяви, че има претенции към начина, по който се управляват ВиК-дружествата, но не и към министър Аврамова. Изглежда, че едни министри носят отговорност, докато на други това задължение им е опростено. Петя Аврамова оглави министерството след оставката на Нанков, но в действителност именно той е министърът. Затова и бе изпращан по спешност в Перник.

Както водата в язоворите е грижа на МОСВ, така контролът на ВиК-операторите е работа на МРРБ. И ако министърът действително си е вършил работата, сега нямаше да е необходимо МВР и ДАНС да започват проверки на дружествата, за което отново ще бъде изхарчен публичен ресурс. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е информирала МРРБ за състоянието на ВиК-сектора. Но изглежда, че регионалното министерство не се е разтревожило дори когато КЕВР установява пълно неизпълнение на бизнес плана на ВиК-Перник още за 2017 година. Установява също така общи загуби по трасето в размер на 75% при заложени 68 на сто, а направените инвестиции са двойно по-малко от заложените в бизнес плана.

Нищо не са знаели?

Да припомним и това: в парламента има четирима депутати от Пернишкия избирателен район - Красимир Велчев и Александър Александров от ГЕРБ и Станислав Владимиров и Любомир Бонев от БСП.

Велчев е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната група на управляващата партия. Как така е проспал изчезването на водата в язовир “Студена”, след като до местните избори миналата есен кмет на Перник беше неговата съпартийка Вяра Церовска, която е била уведомена от ВиК-оператора за състоянието на водоема? Соцдепутатът Владимиров пък стана кмет на Перник след Церовска. Нима и той не е знаел нищо за състоянието на “Студена”, след като още в деня след встъпването си в длъжност би камбаната? Цинично е, ако на “Позитано” 20 използват за политически цели хорското страдание и напрежението, възникващо в резултат от кризата.

Тази седмица продължават разпитите и на други високопоставени служители на МОСВ. Продължава и търсенето на нов министър на екологията. Този път ВМРО не искат да бъдат просто ракета-носител, както беше при номинацията на Нено Димов. И затова ще преговарят за кандидат да бъде издигнат техен човек. Впрочем, те също не се чувстват отговорни за водния режим.

Не е ли ред на премиера Борисов да се извини за всички тези хора, с които управлява в третия си мандат?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

AnderXale07

13.01 2020 в 18:46

Няма и дума за документите за италианския боклук намерени в дома на Димов. Интересно защо ли!?!