Днешните избори в Хесен могат да се превърнат в нокаут за Ангела Меркел

Джеферсън Чейз - DW 28 октомври 2018 в 11:45 3157 0

Снимка instagram.com/bundeskanzlerin

Регионалните избори в Хесен днес са от ключово значение за правителството и партията на Ангела Меркел. Изборите в Бавария разклатиха позициите й, а резултатът от днешния вот може да се превърне в нокаут за канцлерката.

В Германия се провеждат поредните регионални избори, но всъщност става дума съвсем не само за регионална политика. След изборите в Бавария, сега и от започналите тази неделя (28. 10) в Хесен ще се разбере как вотът ще се отрази на широката коалиция на Християндемократическия съюз (ХДС)/Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Двете партии драматично изгубиха подкрепата си сред мнозинството, експертите дори сочат, че това е краят на големите “народни партии”, които някога печелеха 40% от гласовете на изборите.

Изборите в Хесен са добра възможност за канцлерката Меркел да докаже, че нейната партия ХДС и управляващата коалиция не са толкова зле, колкото твърдят повечето експерти. За да успее обаче, тя се нуждае от резултати - резултати, които могат да бъдат постигнати в Хесен.

Хесен е провинцията, в която се намира финансовата столица Франкфурт. ХДС управлява провинцията вече близо 20 години, а от 1970 г. насам консерваторите печелят минимум 36 процента от гласовете на всички избори. Министър-председателят на Хесен Волкер Буфие (ХДС) продължава да е доста популярен сред около 4,4 милиона от гласоподавателите. Въпреки това изгледите за резултата от вота не са обещаващи - последните проучвания на общественото мнение отбелязват едва 26% подкрепа за християндемократите. При такива стойности единственото положително нещо за партията би било прогнозираните 26% да бъдат надхвърлени, което ще се изтълкува като малко, но неочаквано завръщане.

Заради високата избирателна активност консерваторите успяха да предотвратят катастрофални резултати на изборите в Бавария преди две седмици, като сега Буфие се надява да постигне същото.

Във всеки случай, Меркел е наясно, че ако ХДС не успее отново да сформира местно правителство, това ще се изтълкува като недоволство от страна на населението към Меркел и нейния политик Буфие. Така натискът върху канцлерката да се откаже от председателството на ХДС ще се увеличи.

Нервност сред социалдемократите

Дори и ХДС да постигне по-добри резултати от очакваното, резултатът от изборите би могъл да застраши управляващата коалиция в Берлин. Германската социалдемократическа партия спечели по-малко от 10 процента от гласовете на изборите в Бавария и предизвика безпокойство сред нейните членове. Резултатът беше унизително поражение за най-старата партия в Германия, която някога печелеше четиридесет или повече процента от гласовете. Това подтикна някои социалдемократи да настояват за прекратяване на партньорството с ХДС и ХСС. Основният кандидат за изборите в Хесен от страна на ГСДП Торстен Шефер-Гюмбелима обаче неколкократно заяви по време на предизборната кампания следното: "Бавария си е Бавария, Хесен е Хесен."

Последните проучвания показват, че той може да е прав - данните от проведена анкета в Хесен сочат, че социалдемократите успяват да съберат около 20 и 25% от гласовете. Това е достатъчно, за да се успокои неудовлетворението сред собствените им редици, без да поставя под въпрос превъзходството на консерваторите. Подобен резултат ще бъде много удобен за Меркел.

Зелените в очакване на нов рекорден резултат

Най-голямата заплаха за Социалдемократите са Зелените, които след рекордния резултат в Бавария, сега се надяват да получат между 15 до 22 процента от гласовете в Хесен. Основният им кандидат, Тарек Ал-Вазир има висока популярност сред населението. Главното послание на Зелените: "Ние сме единствената партия, която не позволи десният популизъм да ни подмами", заяви Ал-Вазир по-рано тази седмица. Зелените са почти сигурни, че ще постигнат най-добрия си резултат досега в Хесен. Меркел не би трябвало да има нищо против, тъй като това би улеснило Буфие да продължи сегашната си коалиция със Зелените. В същото време тя се надява да не постигнат прекалено голям успех, за да не се засенчи управяляващат партия ХДС, нито пък да се отворят възможности за коалиция между Зелените, ГСПД и партиите от ляво. Проучванията показват, че подобен съюз може да се случи, но за Буфие това би означавало край на управлението му.

Алтернатива за Германия заема последното място в социологическите проучвания с резултат от 11 до 14%. Доброто им представяне би затруднило консерваторите да формират стабилно парламентарно мнозинство. А всяка нестабилност в Хесен ще попречи на усилията на Меркел да докаже, че политическата система в Германия все още функционира гладко.Така или иначе, формирането на местно правителство с участието на шестте основни партии вероятно този път ще бъде по-трудно, отколкото в миналото. Ако процесът може да бъде контролиран и изпълнен без сътресения от страна ХДС, това ще бъде победа за Ангела Меркел. Ако обаче консерваторите отстъпят властта в Хесен и несигурността се разрасне, влиянието на Меркел като канцлер и председател на Християндемократическата партия ще продължи да отслабва. Следователно вотът от регионалните избори в Хесен би имал национални и международни последици.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови