Г-20 в Хамбург: Можеше да е и по-зле

Дагмар Eнгел - DW 09 юли 2017 в 16:16 7079 2

Снимка Кремъл - пресслужба

Тази среща на могъщите премина под знака на грозни сблъсъци и разминаващи се интереси. Форумът на Г-20 в Хамбург определено няма да влезе в историята като особено успешен. Но можеше да е и по-лошо, смята Дагмар Енгел.

Можеше да е и по-зле. Нямам предвид грозните сцени от Хамбург - това едва ли можеше да бъде по-лошо: кадрите с насилия, грабежи и брутални сблъсъци са по принцип нетипични за страна като Германия.

Но що се отнася до резултатите от тазгодишния форум на Г-20, определено можеше да е и по-лошо. Защото самият състав на участниците в срещата беше толкова разнороден, че постигането на единодушие по една или друга тема си е направо чудо. На форума в Хамбург среща си дадоха както демократи, така и автократи. Присъстваха хора, обвинени в корупция или пък отговорни за груби нарушения на човешките права. И не на последно място: в Хамбург беше и един човек - името му е Тръмп, който неизменно внася допълнително напрежение със своето „America first”.

Успехи...

При това изходно положение определено можем да сме доволни от резултатите, постигнати на този форум. Колкото и невероятно да звучи, всички участници в срещата декларираха, че отхвърлят протекционизма. И се обединиха около позицията, че който по една или друга причина се чувства ощетен, е в правото си да се отбранява, но само ако се придържа към правилата на Световната търговска организация (СТО). Така представителите на Г-20 застанаха зад принципите на мултилатерализма - точно както си го беше пожелала германската канцлерка Ангела Меркел. И затова този успех е и неин - похвални думи изказа както френският, така и руският президент.

Що се отнася обаче до темата за климата - човек трябва да е голям оптимист, за да види тук някакъв пробив. Вече стои черно на бяло, че Съединените щати напускат Парижкото споразумение. Но останалите 19 застанаха твърдо зад климатичното споразумение. Затова пак да повторим: можеше да е и по-лошо.

... и провали

Но във времена като днешните това не е достатъчно. И този път страните от Г-20 не успяха да дадат ново лице на глобализацията. А това само ще подсили още повече съмненията на всички онези хора по целия свят, които открай време са убедени, че световната икономика се ръководи не от девиза „благополучие за всички”, а от цели, които в крайна сметка водят до благополучие само за малцина. В края на срещата в Хамбург германската канцлерка каза, че акциите на гражданското общество, съпътствали форума, определено са изиграли роля - и дори са оказали влияние. Но от това влияние не се вижда нищо. Г-20 не направи решителни крачки напред. Не направи и крачки, които да говорят за повече близост и повече разбиране за проблемите на обикновения човек.

Още преди началото на форума прозвучаха упреци, че в годината на изборите за Бундестаг Меркел иска да "произведе" символни кадри, които да я представят като особено успешна на международната сцена. Сега, след края на срещата, вече знаем, че символните кадри от Хамбург са други.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови