И до днес няма никакви доказателства, че Русия е отровила Скрипал

Михаел Гьотшенберг - DW 08 юни 2018 в 22:59 5726 1

И до днес Лондон не е представил на Берлин доказателства, че отравянето на Скрипал е дело на руснаците. На този фон решението на Германия да се присъедини към прогонването на руски дипломати изглежда повече от спорно.

И до днес германското правителство чака да получи доказателства, че атентатът срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е бил организиран от руснаците. Германското обществено радио RBB се позовава на анонимни източници от Бундестага, според които Лондон все още не е представил никакви доказателства. Това е съобщило правителството пред Парламентарната комисия за контрол над тайните служби, която заседава при закрити врати. До момента Берлин е информиран единствено за това, че отровата, използвана срещу бившия двоен агент и дъщеря му, наистина е била „Новичок" - бойно отровно вещество, създадено в Съветския съюз. Други доказателства британското правителство още не е представило. И не е съумяло да докаже нито че използваният „Новичок" е произведен в Русия, нито че атентатът е дело на Кремъл.

Исторически прецедент

Според проучванията на RBB, германските тайни служби също нямат информация, водеща до подобни заключения. След като Юлия Скрипал излезе от болницата, сега беше изписан и баща ѝ Сергей. Преди няколко дни Юлия Скрипал заяви следното: „Когато излязох от 20-дневната кома, ми казаха, че съм била отровена. Все още ми е трудно да повярвам, че бяхме нападнати по такъв начин. Шокиращо е, че са използвали нервнопаралитичен газ. Имаме голям късмет, че оцеляхме. Лечението беше дълго и мъчително".

Лекуващите лекари в болницата в Солсбъри заявиха, че Сергей и Юлия Скрипал са оздравели по чудо. Всички са били убедени, че двамата няма да оцелеят.

Както е известно, покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му предизвика драматично влошаване на отношенията между Русия и редица западни страни. След като британското правителство оповести своята убеденост, че Русия носи отговорност за нападението, над 140 руски дипломати бяха изгонени от общо 26 европейски държави, от САЩ и от НАТО. Подобно масово прогонване на дипломати е исторически прецедент. Германия също се включи и обяви четирима руски дипломати за нежелани в страната. В ответ и Русия прогони дипломати от съответните страни.

Берлин под натиск

Германски медии междувременно съобщиха, че през 90-те години руски учен е предложил на германското разузнаване BND проби от „Новичок". Оттогава се знае, че в даден момент нервнопаралитичният газ е бил изнесен от Русия. Но в кои други страни има изнесен „Новичок" - това не е известно.

Поведението на британското правителство постепенно поставя под натиск и кабинета в Берлин. Защото освен идентифицираната субстанция, други следи, водещи към Русия (камо ли към Кремъл), просто няма. На този фон решението на Германия да се присъедини към изгонването на руски дипломати изглежда повече от спорно.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

1

Тито

09.06 2018 в 13:12

Че Скрипал и дъщеря му и пристигналия полицай са били отровени е беспорно. За сега няма потвърждение от независим източник СЪС КАКВО СА ОТРОВЕНИ. Чудното е че мигновенно са обвинени Руснаците сякъш някой знае нещо но не иска да го каже. Ние обикновените хора трябва да сме ясновидци за да се ориентираме в този казус.
 
X

Подкастът на OFFNews