Как ГЕРБ изгради Путинско общество в България

ГЕРБ активно участва в борбата срещу истината, която е спонсорирана от Кремъл. Така България, освен че е най-бедната европейска държава, е и най-пробитата от руските служби и интереси. А това вече е опасно.

Проф. Евгений Дайнов 20 септември 2020 в 16:13 8824 3

Снимка БГНЕС/ДВ

Докато с половин ухо слушах един човек да ми свежда опорката, че който и да „дойде” след Борисов, ще ни върне обратно „към руснаците”, се запознавах с последните прозрения на Тома Биков.

Според този виден теоретик на онова, което навремето наричаха фашизъм, а в момента се рекламира като „консерватизъм”, Европейският парламент и европейските медии не бива да бъдат вземани на сериозно. В парламента било пълно предимно с комунисти и с платени индивиди, обслужващи протестите в България. Медиите в Европа също били купени от същите тези протести.

„Борисов е човекът на Кремъл в Москва”, бе съобщил дни преди това Бойко Ноев, бивш посланик в НАТО и военен министър. Че политиката на Кремъл в България се прокарва от ГЕРБ, това вече пролича и от последните откровения на Биков.

Как искат да ни убедят, че истина няма

Тайната е заровена в типичното за съвременен Кремъл отношение към истината.

Според Кремъл, такова животно няма. Или, както преди време отново ни обясни Биков: „В политиката няма истина”.

От десетина години време Кремъл дестабилизира цивилизования свят с „хибридни” стратегии. Те вече не се опитват да продават, както беше по времето на СССР, някакъв руски модел на общество като по-съвършен от цивилизования и така да всяват неувереност. Руснаците нямат по-добър модел на общество. Затова усилието е насочено към убеждаването на света, че истина няма. Има единствено гледни точки, които са платени. Всички лъжат; и всички правят това срещу пари.

Целта е очевидна за всеки, познаващ политиката. Русия изгражда система от огледала, в която нито едно отражение не е истина. А там, където няма истина, обществените отношения не могат да се структурират върху нищо друго, освен върху голата сила. Там, където няма истина, не може да има спор и последващо съгласие по онова, което трябва да бъде правено. Където няма съгласие, решения пак се вземат, но на друга основа – на подчинението. Просто се подчиняваш на по-силния, за да си нямаш проблеми. Защо да не го правиш, след като истина, в чието име да откажеш подчинение, не съществува?

Именно такъв тип общество – руско, путинско – изгради ГЕРБ в България; и именно срещу него е сегашният бунт. Че властимащите не спазват никакви закони, а просто налагат силата си – това е очевидно за всички. Кражбата на обществени ресурси, изсичането на горите, бетонирането на дюните, пресушаването на язовирите, превземането на чужди бизнеси от партийни активисти – всичко това става не с инструментите на правото, а с инструментите на силата.

Един позорен акт на насилие

В политиката, обаче, силата убива. Това лъсна отново в случая с Бююк. Избягал от диктатурата на Ердоган, снабдил се с две решения на български съд, че не може да бъде връщан обратно в лапите на сатрапа, Бююк бе отвлечен от българските служби и предаден на турските.

Този позорен акт, публично оправдаван от тогавашния МВР-министър Румяна Бъчварова, не беше въпрос на право или на факти. Беше въпрос на сила и насилие. Правото казва – „Не пипай!”. Силата казва: „Удряй!”. Като в прословутото тефтерче на Златанов, с неговите графи „да се удари” и „да се остави”.

Бююк, както разбираме, е все още жив. Колко от десетките като него, предадени от българите на Ердоган, са живи днес?

Силата се настани дори в законодателната власт, привеждайки българското Народно събрание в състоянието на днешната руска Дума. Депутатите гласуват така, както им нареди или изпълнителната власт (която по принцип би трябвало да изпълнява техните указания), или прокуратурата. В миналия парламент над 200 български депутати демонстрираха, че са подчинени на главния прокурор, когато отхвърлиха реформата на Христо Иванов. В днешния парламент се гласува онова, което каже Бойко Борисов или някой негов приближен. Накрая, онзи ден, българският парламент гласува текстове, които имат за цел да ликвидират самата Конституция – т.е. основата, върху която можем да имаме общество, в което не силата подрежда нещата, а правото.

Проводник на политиката на Кремъл

ГЕРБ активно участва в борбата срещу истината, която е спонсорирана от Кремъл. Затова България, освен че е най-бедната европейска държава, е и най-пробитата от руските служби и интереси. Това създава рискове за сигурността на цяла Европа, та и (по линия на НАТО) на САЩ.

ГЕРБ не е опасен само за здравето на българите. В качеството си на проводник на политиката на Кремъл, ГЕРБ вече е опасен за здравето на цивилизования свят. Време е да се вземат решителни мерки, преди да е станало късно.

Коментарът на проф. Евгений Дайнов е публикуван в Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

3

elbarbudo

20.09 2020 в 17:32

Как ли? С активната помощ на всички началници и европейски и американски!

10952

2

Мойри

20.09 2020 в 16:49

Абсолютно точно. По този начин се израждат българи - избиратели на ГЕРБ предимно - които да не виждат нищо лошо в модела Пеевски - корупцията за норма. Стига до там, да защитават отявлена простотия, водеща наникъде, за сметка на проактивност и идейност. По-лошото от Пеевски и Доган е да довеждаш хората до падението да угодничат и да се уповават в името на Сарая.

3232

1

tarabata

20.09 2020 в 16:41

ИСТИНА ИМА! Но тя отсъства в този пасквил. Кочината на тиквата е на последно място не заради Кремъл, а заради продажните крадливи помияри, които управляват последните 30 години!