Каквото и да разпореди Борисов оттук нататък

OFFNews 06 април 2019 в 11:45 37341 5

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Скандалът с апартаментите не заглъхва: всеки ден нови обвинения. Лошо за Борисов и неговата партия. Премиерът вече предприе мерки, но е ясно, че каквото и да разпореди оттук нататък, все по-малко ще му вярват. Освен ако…

Преди предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, насрочено от президента заради корупцията по високите етажи на властта, премиерът Борисов се опитва да извади зъбите на скандала, който компрометира видни фигури от управляващата партия и създадени от нея институции за борба срещу корупцията.

След четирите оставки от миналата седмица, сега в дълъг отпуск излязоха други двама от замесените в съмнително изгодните имотни сделки - шефовете на КПКОНПИ и на следствието Пламен Георгиев и Борислав Сарафов. Двамата ще стоят „встрани“, докато прокуратурата ги проверява. А през това време БСП ще се опита да събере необходимите 48 депутатски подписа за отстраняването на Георгиев от поста му.

Моделът

Важното за управляващите е, че на 8 април, когато на „Дондуков“ 2 трябва да се съберат премиер, министри, шефове на службите и лидери на политическите сили в 44-тото НС, Борисов ще може да каже: „Каквото трябва, съм го направил. Милост към никого не съм проявил. Чакаме резултатите от проверките". Депутати от ГЕРБ вече лепят на тази санитарна сеч етикети за високи морални стандарти, задавани от лидера им. Но в същото време социолозите от „Алфа Рисърч“ констатираха, че по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията образът на ГЕРБ чувствително ерозира. Само 12,8% са убедени, че ГЕРБ води най-принципна битка срещу корупцията.

И наистина: предприетите от Борисов неизбежни мерки няма да променят модела, който възпроизвежда корупцията. Част от този процес са имуществените декларации, които заемащите висши публични длъжности (от премиер и президент до висши магистрати и шефове на служби) са задължени да подават пред КПКОНПИ - органа със страховито име, но с установена безполезност в борбата срещу корупцията.

Именно разминаването между декларирано и реално придобито имущество беше в основата на последните журналистически разкрития. А всъщност това е работа на КПКОНПИ, в чиито задължения влиза както проверка на декларациите, така и анализ и оценка на имущественото състояние. Работа, за която в доклада за дейността си през 2018 КПКОНПИ декларира, че е свършена.

Според въпросния отчет, „служителите на комисията са извършили проверка на 9 066 лица, попадащи в обхвата на закона, като 5 116 лица са подали ежегодни декларации, 3 568 задължени лица са подали встъпителни декларации и 392 задължени лица са подали финални декларации“. На 7 март тази година Пламен Георгиев е цитиран да казва пред парламентарната Комисия за борба срещу корупцията, че „на този етап е постигната основната цел на системата на деклариране и механизма на проверката, като е осигурена прозрачност“. Предвид резултатите към днешна дата определено имаме основание да се съмняваме, че отчетените проверки наистина са били извършени.

Иначе парламентарната комисия предлага на Народното събрание да одобри доклада на КПКОНПИ, внесен само две седмици преди избухването на скандала, който започна с имота на Цветанов и продължи с двете супер тераси на шефа на КПКОНПИ и на заместника му Антон Славчев. Затова да припомним: според прокламираното в чл. 2, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, законът има за цел да се защитят интересите на обществото чрез „създаване на гаранции, че лицата, заемащи висши публични длъжности, изпълняват правомощията или задълженията си честно и почтено при спазване на Конституцията и законите“.

Този път БСП ще се върне

В унисон с действията на президента БСП продължава с настъпателното си поведение - партията очевидно е твърдо решена да предотврати повяхването на скандала. Социалистите ще настояват за предсрочно освобождаване на Георгиев, а по закон това могат да направят една пета от народните представители - тоест, нужни са споменатите по-горе 48 подписа. И тъй като левицата разполага със 79 депутати, това не би трябвало да представлява проблем. Впрочем, по този въпрос социалистите са последователни, тъй като не подкрепиха и избора на Пламен Георгиев за шеф на КПКОНПИ. А с процедурата по отстраняването му си намериха достатъчно добро основание да се върнат в парламента. Но ако на „Позитано“ 20 смятат да градят кампанията си за евроизборите върху асансьора на Цветанов и сауната на Георгиев, добре е да помнят, че самите те са уязвими по същата линия.

ДПС пък си имат своите основателни причини да мълчат за скандала. В малкия коалиционен партньор - „Обединени патриоти" - също са предпазливи. Единствено Валери Симеонов замеси и Николина Ангелкова в сделка за съмнително изгодно жилище, а в отговор министърката обяви, че ще направи „всичко, което разпореди" Борисов.

Но каквото и да разпореди Борисов оттук нататък, все по-малко ще му вярват. Освен ако след оставките и проверките не последват и присъди.

Кометанрът на Емилия Милчева е публикуван в "Дойче веле".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

3

Toni2019

06.04 2019 в 15:14

От снощи Галъп пък смята че само 6% от българите вярват че Борисов не замита корупционните следи

Така че нагласите са ясни, но на изборите пак ще има фалшификация

11719

2

Краси

06.04 2019 в 14:04

Цецерон с присъда? Може, но ако Тупанбаши не е на власт, а тогава и той ще му прави компания, защото цялата корупционна схема на ГЕРБ е създадена и се управлява от него самия.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

06.04 2019 в 12:20

С пародията на проверки - зам шефа на КОМПИРА да проверява баш КОМПИРА.. Ама зам КОМПИРА видиш ли успял да си купи с къде 40 кв. м. ПО-ГОЛЯМА тераска от баш КОМПИРА..
Пък ЦВЪЦКО пак си остава в асансьора, дет запуши и канализацията.. Та са понесе смрад, смрад..
Та цели 87% от МАТРЯЛА си казва, че нищо не е направил Баце..
Пращайки ОПАРТАМЕНЧИЛИТЕ СЕ я в полуотпуск, полуостафка и пр. ПОЛУ нещица..