Киев форсира разделението на Украйна

Украйна сама подкопава единството на страната. Киев преустановява търговския обмен с окупираните територии. А това може да доведе до разцепление на Изток, твърди в коментара си Бернд Йохан.

Бернд Йохан/DW | 17 март 2017 в 15:4852095

Конфликтът в Източна Украйна ескалира. Почти не минава ден без престрелки. Страните в конфликта отново използват и тежки оръжия. В политическо отношение и двете страни - както ръководството в Киев, така и сепаратистите и техните поддръжници в Масква - наливат допълнително масло в огъня. Стъпка по стъпка те цементират разделението на Украйна. И не кой да е, а Киев ускорява този процес. Украинският Съвет за сигурност взе решение да прекрати всякакъв стокообмен с бунтовниците в окупираните територии в Донецк и Луганск. Финансовият трансфер между Киев и сепаратистките области в Донбас отдавна е прекъснат. Последиците са ужасяващи най-вече за възрастните хора. Те са принудени да извървят опасния път през разделителната линия, за да получат пенсиите или социалните си помощи от Киев. С обявената икономическа блокада Киев сега спира снабдяването на Донбас със стоки от всякакъв род. Украинското правителство и президентът Петро Порошенко се подчиняват на натиска на въоръжените активисти, които преди два месеца прекъснаха железопътния транспорт между Украйна и Донбас. А доскоро някои политици, в това число и президентът Порошенко, критикуваха тази стъпка. Ето че сега оспорваната акция на активистите се превръща в държавна блокада в името на националната сигурност.

Жителите са оставени на произвола на съдбата

Официално Киев подчертава, че окупираните територии в Луганск и Донбас принадлежат към Украйна. Забраната за търговски обмен ще бъде вдигната, когато сепаратистите върнат обратно нелегално "национализираните" фабрики, казват от Киев. Очевидно по този начин Украйна поема политическата инициатива в свои ръце. В действителност обаче дава козове в ръцете на сепаратистите и на Русия. Защото те сега ще кажат, че Киев оставя хората в Донбас на произвола на съдбата. И украинските планове за реинтеграция ще се превърнат в макулатура. Някои политици отдавна говорят, че Украйна не прави достатъчно, за да спечели хората в Донбас отново на своя страна. Изглежда, че тази цел сега се отдалечава още повече.

Дискредитиране на партньорите

С това решение Киев прави за смях и онези страни, които се застъпват за разрешаване на конфликта в Донбас. Към тези страни спадат Германия и Франция, които се застъпват за единството на Украйна в рамките на минските договорености. Затова те се обявават срещу всички мерки, които могат да доведат до изостряне на конфликта. А налагането на икономическа блокада е именно такава мярка. Германското правителство остро осъди наложената от Киев икономическа блокада, както и нелегалното присвояване на фабрики от страна на сепаратистите. Единствена Русия, която след анексията на Крим отприщи и конфликта в Източна Украйна, ще се зарадва на решението на Киев. Отскоро Кремъл започна да признава и издадените от сепаритистите в Източна Украйна паспорти. Това признаване на издадени в сепаратистките области документи за самоличност ускорява процеса на разделение. А икономическата блокада от страна на Украйна хвърля Донбас в прегръдките на Москва. Разцеплението в Източна Украйна продължава с пълна сила.

Дойче веле

Denis Rizanov

Рейтинг : 31304

18.03 2017 в 19:13 5
+ 30
- 0
18 марта 2014 года Россия и Крым подписали договор о вхождении республики в состав РФ.

Три года назад Путин подписал Договор о принятии Республики Крым в Российскую Федерацию Это ваша заслуга и ваша победа Крымчане!
#3ГодаДома!
тони шумахер

Рейтинг : 523

18.03 2017 в 11:54 4
+ 0
- 30
Трите редови трола заработиха за днес.
Victimized

Рейтинг : 14821

18.03 2017 в 11:45 3
+ 20
- 0
Украйна беше използвана за опорна точка в реториката на западно ориентираните политици, политически демагози и обикновенни тролове, като "доказателство" за това колко е зла Русия, и какъв агресор са. За щастие това не повлия по никакъв начин на разумно мислещи хора...
El Commandante

Рейтинг : 67327

18.03 2017 в 11:24 2
+ 30
- 0
Не виждам какво се чудят дебилите от Дойче,в края на краищата това първо им беше казано милион пъти-че сегашното управление на т.нар. държава Украйна се състои от формени олигофрени и второ-не съм раздавал аз курабийки на Майдана,ако се сещате...
Професор Балкански

Рейтинг : 88698

17.03 2017 в 18:49 1
+ 40
- 4
"Украйна" ("Покрайна") означава "Покрайнина" (на руската империя). За Россия това държавно образование е нещо като Македония за България.

Получиха по стечение на обстоятелствата някаква имагинерна "независимост", въпреки огромното рускоезично население, тяснста икономическа обвързаност с Россия и здравият смисъл. Обонго, Килъри и Камерън ги подлъгаха с евромайданския неофашистки преврат, но нито им поеха милиардните дългове, нито инвестираха.

След много приказки - накрая един голям англосаксонски @ур. То от англосаксонците никой никога нищо друго и не е получил де. Поредната гьобелсова помия на немската радиоточка.
 
18800