Млади, красиви, компетентни - дамите във финландското правителство

Финландия си има нов премиер – 34-годишната Санна Марин. В тази страна всеки втори депутат е жена. Жени са и лидерките на петте партии в управляващата коалиция. Защо във Финландия жените са така успешни в политиката?

Тери Шулц - Дойче Веле 12 декември 2019 в 17:26 9414 5

Снимка Twitter

"Ние сме щастливи и облекчени, време бе да имаме отново жена начело на държавата", казва Тери Хейнила, ръководителка на Националния съвет на финландските жени. Още от 1906 година финландките имат същите избирателни права, както и мъжете. Но досега са имали само две министър-председателки, и то за кратко време.

Бившият премиер Анти Рине подаде оставка миналата седмица, след като в управляващата коалиция са изпокараха. Засега той остава председател на Социалдемократическата партия - до юни следващата година, когато постът вероятно ще бъде поет от Санна Марин.

Под нейно ръководство Финландия ще продължи да бъде управлявана от петпартийна коалиция. Наред със социалдемократите тя включва още Партията на центъра, Зелените, Лявата партия и Шведската народна партия. Интересното в случая е, че всички коалиционни партньори имат жени председателки, като три от тях са под 40 години.

Млади и амбициозни жени по върховете

Да вземем например 32-годишната Катри Кулмуни. Тя става депутатка, когато е на 28 години, а от септември е и председателка на Партията на центъра. Досегашната министърка на икономиката ще поеме в новото правителство поста на външния министър.

Също на 32 години е партийната ръководителка на Лявата партия и министърка на образованието Ли Андерсон. А председателката на Зелените и министър на вътрешните работи Мария Охисало е само с две години по-възрастна от тях.

Жените съставляват общо 47 процента от финландските депутати. Така страната далеч надминава средните показатели за Европа - 29 на сто. Една от причините за това е високата женска квота във финландската политика: жените в страната имат правото да избират и да бъдат избирани от над сто години. Миина Силанпее, бивша работничка във фабрика и чистачка, е първата жена, станала министър - през 1926 година. За сравнение: в Германия първата жена начело на министерство - Елизабет Шварцхаупт - е назначена цели 30 години по-късно.

Наред с рано въведеното избирателно право на жените, Тери Хейнила посочва и още една причина за това защо точно сега толкова много млади дами са в управлението: "Когато тези жени са били още деца, Финландия вече имаше първата си жена-президент на страната - през 2000 година на поста беше избрана Таря Халонен. И младите момичета разбраха, че и жените могат да постигат успехи в политиката."

Много финландци се гордеят с младите си ръководителки. Но има и друго: "Още ликуваме - вижте ни колко сме напредничави", казва по този повод финландската политоложка Сини Копринен. "Но аз мисля, че точно поради тази причина партийните лидерки са подложени на силен натиск да преследват успеха", допълва тя.

Насрещен вятър отдясно

Правителството обаче се натъква на насрещен вятър от дяснопопулистката партия "Истински финландци". На парламентарните избори през април десните популисти за първи път станаха втора политическа сила със 17,5 процента. "След техния успех зачести враждебната реторика спрямо малцинствата и жените", казва Копринен. Според политоложката, в последните години в страната се засилва омразата срещу жените.

"Трябва да гледаме напред и да се борим за доверието на финландците", каза Санна Марин след избирането си в Хелзинки. Тя е определила като свои приоритети защитата на околната среда, социалната справедливост и равноправието.

За социалдемократката нейният пол или нейната възраст нямат никакво значение. "Никога не съм се замисляла за моята възраст и моя пол - мисля за причините, които са ме накарали да вляза в политиката", посочва Марин.

Дойче Веле 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

13.12 2019 в 02:11

Нищо не им е уредено, виж им статистиките за последните 20 години. По всичко, прочее. А тия глупости ще ги довършат. Най-обикновена лесбийско-пиарска цветна революция. Резултатът винаги е краят на държавата.
Тоя път англичаните хубаво са го написали, в Гардиан. Не си струва да правиш от политиката Холивуд, където на върха са само празни особи, единствено заради младостта си.

4245

4

rrr11

12.12 2019 в 23:07

Добре че вече им е уредена държавата, че тия левичарски калинки да не могат да направят много поразии.

13214

2

XR4

12.12 2019 в 20:09

А! Пропуснах кметицата на Момин проход.

13214

1

XR4

12.12 2019 в 20:08

Що, бе? На наш'те дами в политиката кво им е-тетка Цачева, Фидосова, Маяма, Курнелия, Лилето, Караянчева...интелект, визия, честност, професионализъм-кво им липсва? Направо да се гордееш, че си българин!