Морбили? - Ами опитайте с молитви и танци около огъня!

Александър Фройнд - DW 10 март 2019 в 16:27 4697 1

Не, не съществува никаква връзка между ваксинациите и аутизма, потвърждава поредното научно изследване от Дания. И въпреки това противниците на имунизациите не се дават. Войната в социалните мрежи се води ожесточено.

Наскоро СЗО обяви противниците на ваксинациите за една от десетте най-големи глобални здравни заплахи. Организацията твърди, че чрез ваксиниране, срещу което се обявяват много хора най-вече в индустриалните страни, може да бъде изкоренена напълно острата заразна болест морбили, която може да бъде и смъртоносна. Особено в по-бедните страни с лошо здравеопазване.

Не е необходимо човек дълго да се рови дълго в социалните медии, за да открие абсурдните твърдения на противниците на ваксинациите. Понеже са обвинявани, че дават платформа на противниците на ваксинациите, сега големите социални мрежи като Ютюб, Фейсбук и Гугъл са решени да направят нещо срещу това.

Ютюб, например, иска да премахне рекламите от видеата със съответното съдържание и по този начин да затвори кранчето за финансиране на кампанията срещу имунизирането. Очевидно видеоплатформата е подложена на силен натиск от страна на фирми, заплашващи да прекратят сътрудничеството си с нея, ако тя не предприеме нещо срещу критичните към ваксинациите видеа.

Фейсбук също потвърди, че ще вземе мерки срещу "фалшивите новини, свързани със здравеопазването". Концернът обаче не информира как ще изглежда бъдещата стратегия в това отношение.

Няма връзка между ваксините и аутизма

Научен екип от Дания наскоро публикува най-голямата и обхватна студия по въпроса за ваксините. Учените не установяват никаква взаимовръзка между ваксината против морбили, заушка и рубеола (MMR) и аутизма. Учените са изследвали данните на повече от 650 хиляди деца от Дания. Същият екип беше публикувал още през 2002 година резултатите от подобно изследване. И двете проучвания доказват, че няма никакви индикации за съществуваща връзка между MMR-ваксината и аутизма. През 1998 година бившият британски лекар Андрю Уейкфийлд публикува статия в списание "The Lancet", в която твърдеше, че съществува пряка връзка между ваксината MMR и случаите на аутизъм. През 2010 година неговите заключения бяха свалени от списанието, след като стана ясно, че бившият лекар е скрил факта, че е бил финансиран от адвокати, които искали да заведат дела срещу производителите на ваксини.

Несериозната теория на Уейкфийлд обаче все още служи като аргумент на противниците на ваксинациите. "Трябва да проведем още научни изследвания, за да разсеем митовете срещу ваксините. Надявам се, че науката и благоразумието ще надделеят и мнозинството от родителите ще изберат да имунизират децата си заради предимствата на ваксинирането", казва за ДВ Петер Хвийд, който е един от съавторите на изследването.

Непримирими позиции в социалните мрежи

Споровете между поддръжниците и противниците на ваксините продължават в социалните мрежи. А колко непримирими са позициите на двата лагера, показва случаят с една противничка на ваксините, която в началото на февруари потърси съвет срещу морбили в интернет. "Тригодишната ми дъщеря не е ваксинирана, но в момента има много случаи на морбили в нашия щат. Ще се радвам на всички предложения за предпазни мерки, с които мога да я предпазя от болестта", написа загрижената майка в сайта на една група противници на ваксините във Фейсбук.

Малко по-късно жената беше засипана от подигравки и обиди: един потребител ѝ препоръча да се моли, друг цинично ѝ предложи да маже детето си с Дижонска горчица, трети я иронизира, съветвайки я да пее и танцува по посока на часовниковата стрелка около лагерен огън, четвърти предложи да ѝ продаде някакво масло за мазане, което със сигурност не помага срещу морбили, но пък парите щели да му дойдат добре...

Тези постинги онагледяват непримиримите позиции в социалните мрежи и отново разпалват острия дебат за стойността на "медицинските" съвети в интернет. Една привърженичка на ваксините предупреждава саркастично загрижената майка в никой случай да не се обръща към лекар, а да зададе въпросите си във Фейсбук, където със сигурност щяла да намери много подходящи отговори. Също толкова саркастичен е и съветът на една друга участничка във форума: да инжектира на детето си отслабен или неактивен вирусен щам, за да може имунната му система да образува антитела. Това, което не се казва в тази препоръка, е че точно това се случва и при класическата ваксинация срещу морбили.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови