Не ходете в Русия!

Ребека Хармс, Дойче веле 07 май 2018 в 14:50 15909 7

Нямаме нужда от инсценировки, с които да възнаграждаваме Путин. Евродепутатката Ребека Хармс призовава държавните и правителствените ръководители да бойкотират Световното първенство по футбол в Русия. 

Нека започна с едно уточнение: за разлика от много мои колежки и колеги в Европарламента (ЕП), аз не съм толкова страстна почитателка на футбола. Въпреки това атмосферата на големите турнири ме увлича и ме кара трескаво да следя напрегнатите спортни битки.

Така че когато съвместно с други депутати от ЕП пледирам за това държавните и правителствени ръководители да не присъстват на Световното първенство по футбол в Русия, го правим не защото искаме да развалим футболното настроение на феновете или на футболистите, а това на ФИФА и на руския президент.

Присъденото на Русия домакинство на това световно първенство бе оспорвано от самото начало - също както и това на Катар. ФИФА и до днес твърди, че е била водена от добри намерения. Оттам обичат да казват, че тъкмо с оглед на напреженията между Русия и Запада е важно световните първенства по футбол да стимулират разбирателството между народите и мира.

Трудно е да се открие по-лековерна лъжа, прикриваща материални интереси - при това невероятно огромни. Та нали руският президент започна инвазията в Крим само три дни след края на Зимните олимпийски игри в Сочи. Той вкара Украйна в ужасяваща война с хиляди жертви и милиони бежанци. Война, която трае вече четири години, само защото Украйна сключи Споразумение за асоцииране с ЕС. Същевременно Владимир Путин поддържа сирийския диктатор и насилник Башар Асад и не се спира и пред най-ужасяващи военни престъпления.

С много пари Кремъл поддържа антиевропейски медии и антиевропейска пропаганда, а в много държави от ЕС - дори и екстремистки партии, които подкопават либералните демокрации за сметка на авторитарни режими. Няма друга трибуна, от която да се лъже повече, отколкото от екрана на Руската държавна телевизия - убедихме се в това във връзка с атаката с отровен газ в Сирия, случая "Скрипал", бежанската криза или войната в Украйна. Критично настроени интелектуалци и опозиционери, особено в окупирания Крим, редовно биват изправяни пред съда и изчезват в трудови лагери. Дори култът към Сталин междувременно изживява нов разцвет. Дружеските ръкостискания с Путин пред милионната аудитория на стадионите и телевизионните камери има за цел да придаде блясък на авторитарната навътре и агресивна навън политика на руския президент. Западните правителствени ръководители не би трябвало да участват в подобни игрички!

Стадионите не носят мир

Трябва ли да полагаме усилия за прекратяването на войните в Сирия и Украйна? На всяка цена. През 2014, по времето на Световното първенство по футбол в Бразилия, Ангела Меркел и Владимир Путин се появиха за кратко един до друг на една от спортните трибуни. Но нима това ускори намирането на мирно решение за Източна Украйна? Ни най-малко. И сега, четири години по-късно, когато държавни и правителствени ръководители от ЕС отново ще застанат редом с Путин по трибуните на руските стадиони, няма да се стигне до мирно решение нито за Сирия, нито за Украйна.

Не се нуждаем от инсценировки, с които да възнаграждаваме руския президент. Нуждаем се от сериозни и единни нови усилия за воденето на дипломатически диалог с Владимир Путин. Масите за преговори в Женева и в Минск са налице.

Що се отнася до останалите фенове и посетители на Световното първенство по футбол в Русия: те не бива да допускат радостта от спортния празник да замъглява погледите им. Редно е да се информират, да разговарят с местните хора, да задават въпроси за липсата на свобода и за неправдите в Русия. Хубаво ще е, ако след това първенство повече хора узнаят за истинските проблеми на руснаците при управлението на Путин. А депутатите биха могли да обвържат пътуването си до руските стадиони с условието да им бъде разрешено посещение при политически затворници. Що се отнася до самите футболисти - убедена съм, че те няма да понесат трагично евентуалното отсъствие на техните правителствени и държавни ръководители по трибуните в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

8

Мойри

08.05 2018 в 13:05

Последната територия в Европа, на която ще стъпя.

8408

7

tomysbg

08.05 2018 в 10:50

рубладжийските тролове яко са изгладнели

23293

3

Стефан

07.05 2018 в 19:21

Ми, добре. Ние разбрахме, че вие искрено и завинаги мразите Русия. Дали тъпо завиждате на Путин, или просто не можете да преживеете мисълта че тя изобщо съществува, ми е все едно.
Само че, след последните 30 години, които ни пробутахте, да ме убеждавате че правите това в името на Вечното Добро, и срещу абсолютното Зло Путин.ру, не е даже и смешно. Това е глупаво и противно.

6109

2

Azarael

07.05 2018 в 18:04

Юбилеен медал:
"25 години от независимостта на Украйна"
( Украйна на 22 август, 2016 г.)
- за значителния и личен принос за укрепването
на международния авторитет на украинската държава,
популяризиране на историческото и наследство и
съвременните постижения по повод на 25-годишнината
от независимостта на Украйна"!
Какво друго по-добро изказване по адрес на Русия,
бихте очаквали от подобно дърто и грозно женище,
продало си душата за пари на бандита Потрошенко
/макар и германка/, да защищава неговите интереси
и тези на украинския национализъм от времето на
Петлюра в компрометирания вече сред
трудовите хора . . .Европейския парламент !