Немската преса: На българската граница е подозрително спокойно. Борисов прави услуги на Ердоган

OFFNews 02 март 2020 в 23:59 65654 7

Докато кризата с бежанците на границата между Турция и Гърция се изостря все повече, на българската граница е подозрително спокойно. Защо бежанците се насочват към Гърция, а не към България? Ето какво пише немската преса, цитирана от DW.

"Ще бъде изключително трудно да се спре масивният поток от хора, които вече са потеглили", се казва във вътрешен доклад на европейската агенция за гранична охрана "Фронтекс". За доклада съобщава германският вестник "Ди Велт".

От "Фронтекс" предупреждават, че в следващите дни кризата на турско-гръцката граница сериозно ще се изостри.

Данните за броя на мигрантите, които се опитват да влязат на територията на ЕС, силно се разминават. Според властите в Анкара, в неделя сутринта над 76 хиляди души вече са били напуснали Турция. От ООН говорят за 13 хиляди човека, които се опитват да преминат границата между Турция и Гърция.

В същото време гръцкото правителство обвини Анкара, че с неверни информации умишлено насочвала мигрантите към Гърция. По данни на гръцките власти, само през изминалите два дни са били осуетени около 10 хиляди опита за нелегално преминаване на границата.

Борисов прави услуги на Ердоган?

На фона на напрежението на гръцката граница, силно впечатление прави спокойствието на българо-турската граница, пише германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и добавя:

"Този детайл е поредното доказателство, че миграционните вълни от Турция са резултат от политически решения. Българският премиер Борисов от години прави всичко възможно, за да не развали отношенията си с Ердоган, като например в рамките на непрозрачни акции предава на Анкара турски граждани, избягали в България поради страх от репресии. Включително и с такива, нарушаващи международното право услуги, Борисов успява да си спечели благоразположението на Ердоган. Това проличава и в настоящата ситуация, в която хилядите мигранти, пристигнали от Истанбул в Одрин с автобуси и таксита, се насочват не към българската, а към гръцката граница", коментира ФАЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

06.03 2020 в 04:01

Ами, германия да спре да внася безмитни телевизори от турция, безмитни консерви, и да спре да строи заводи от свое име в турция. Тогава може би аз също ще започна да купувам "немски стоки".
Разкарайте най-накрая собствената си комсомолка меркел, и може някой да ви повярва. Но няма да е бързо. Не преди да бутнете джамиите. Които днеска са белег на фашизъм.

12015

6

svetliosdg

04.03 2020 в 18:44

Бойко правел услуги на Ердоган,като България връщала задържани за незаконно преминаване на границата.Ами да си ги държим ли?Ние като искаме наш престъпници да ни върнат,те да ни правят сечено ли?Всеки си гледа интереса,не ни приемат в Шенген а реват че в Гърция имало само бежанци.Че какво да правят в България,трябва да минават още три граници.Наясно ли е някой пишещ неграмотник?!

8011

5

Jmbg

03.03 2020 в 15:30

България е единствената държава, съсед на Турция, с която последната има нормални добросъседски отношения. Ние не си сваляме по няколко самолета годишно, както правят гърците, при нас турската партия е в парламента. Ще напомня как преди няколко години, когато в Либия покрай падането на Кадафи имаше евакуация как България и Турция проведоха синхронизирана операция, при която турците евакуираха нашите и техните граждани от единия град с фрегата, а ние направихме същото в другия град със самолети. Така че Турция цени единствения съсед, с който няма неприятности и се старае да не ни създава проблеми.

11719

4

Краси

03.03 2020 в 14:23

"Прави услуги на Ердоган" е доста меко определение за ибрикчийското поведение на Тупанбаши.
А иначе единственият начин да се покаже на анадолския селяк, къде му е мястото, е да се изпратят достатъчно войски и кораби от големите държави на ЕС, за да пазят границата на Гърция. И в комбинация с това да му се наложат икономически санкции - Тръмп показа как се прави.
Да продължаваме да му плащаме пари, за да ни пази границите, е все едно да преговаряме с терористи.

12270

3

HristoSliven

03.03 2020 в 09:36

Странно, вместо да се напънат за вариати да се спре войната в Сирия, тези чиито "говорител" е DW, рИвЪт, че на българската граница нямало проблем с бежанци?! Ами то и на гръцката граница БЕЖАЦИТЕ със сигурност не са много! А останалите "инжениери" и "лекари" просто искат да отдат до там, където ги поканиха - при Меркел!
И защо да е лошо, когато на нашата граница няма такъв "проблем"? Нали с гърците всичко е О'к - папкат си парите отпуснати са финаносвата им криза и искат репарации от германците.

4038

2

Moirae

03.03 2020 в 09:07

Борисов никога не е преставал да прави услуги на сатрапите от Кремъл и Анкара. Ако имаше истинсо противопоставяне / еманципиране, положението щеше да е полувоенно, както е на гръцката граница.

23293

1

Стефан

03.03 2020 в 03:14

Не. Борисов прави услуги на вашата побъркана и болна меркел.
Той е просто носещият белия флаг, преговарящите са други. Но точно меркел да се прави на умната и правилната - в случая е свинство.