Неприлично: бившият канцлер Шрьодер и парите от Москва

DW 11 февруари 2022 в 12:57 3996 2

Снимка Getty Images

Отдавна бившият канцлер Герхард Шрьодер блуждае из крайно неапетитната сива зона между драмата и фарса, с което изпотроши много външнополитически порцелан. И не става дума само за газ. А за пари. За страшно много пари, пише в коментар за Дойче веле (DW) журналистът Георг Шварте. Преди дни медиите съобщиха, че Шрьодер е номиниран за член на надзорния съвет на руския концерн "Газпром".

Препечатваме коментара на Георг Шварте:

Има бивши канцлери - и хора като Герхард Шрьодер. Едните - уважавани държавни мъже, а отскоро и една жена, са вече вън от активната политика. А другият, който също е в пенсия, просто скъса с приличието.

Мъжът, който едно време си заслужи уважение с това, че каза „не“ на войната в Ирак, който с решителност въведе реформи в пазара на труда, сега има изцяло нови приоритети. От приятеля си Путин, когото нарича „кристално чист демократ“, Шрьодер беше превърнат в тъжен възрастен мъж, който чака команди и заплата от Москва.

„Чиракът на Путин“ го нарече веднъж руският опозиционер Алексей Навални. На Шрьодер обаче не му хрумва нищо смислено за Навални – даже и когато направиха опит да го отровят, бившият канцлер каза само, че Путин нямало как да е в дъното на този атентат.

За разположените над 100 000 руски войници по границата с Украйна Шрьодер разправя, че маневрите на НАТО също били заплаха за Русия. А това, че Украйна била тази, която дрънка оръжия, 77-годишният бивш канцлер явно е доловил от екрана на руската държавна телевизия.

Бившите канцлери също имат право да говорят безсмислени неща и да изказват всякакви, макар и странни, лични мнения. Тяхно морално задължение е обаче да не вредят съзнателно на настоящия канцлер и на собствената си страна. Но Шрьодер не го е еня за подобни неща. Да се съобразява с нещо? Не и той.

Шрьодер отдавна вече не е бивш канцлер на Германия. В най-добрия случай е бивш канцлер с апетит за пари. „Не ми трябват неговите съвети“, каза наскоро канцлерът Олаф Шолц. Само си представете за миг: дали някой някога би могъл да каже подобно нещо по адрес на Вили Бранд, Хелмут Шмит, Хелмут Кол и Ангела Меркел? Германските социалдемократи имат множество забележителни политици, които остаряха с достойнство. Но имат и Герхард Шрьодер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

14.02 2022 в 10:52

г-н Шрьодер евала си оправи финансовото състояние с пари откраднати от джоба на руския данъкоплатец

605

1

Напчо

11.02 2022 в 13:13

Дойчо Велев - достойният наследник на Гьобелс.