Неслучайно 'спасиха' Пламен Георгиев. Той държи нещо ценно

Защо бе "спасен" единствено Пламен Георгиев? Човекът, който трябваше да ръководи борбата срещу корупцията, погазва правото пред очите ни. Но пък притежава нещо ценно - доверието на премиера Борисов. И има защо.

OFFNews 05 август 2019 в 18:03 20349 2

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Пламен Георгиев.

В така наречената борба срещу корупцията в България никой и нищо не се губи, само сменя мястото си. Пламен Георгиев например. От председател на най-страховития орган в държавата - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), той пак става прокурор в Специализираната прокуратура - звеното, което работи по дела за корупция по високите етажи на властта.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес възстанови Георгиев на длъжност „прокурор“ в Специализираната прокуратура, съобщи БГНЕС. Решението по подадената от него молба бе предизвестено.

Спасена кариера. И още нещо

Така кариерата на Пламен Георгиев е спасена. Но не само - той е единственият от замесените в “Апартаментгейт” - аферата с купените евтино луксозни имоти от лица във властта, който бива изчистен, съхранен и запазен на друга позиция. Вероятно, за да бъде рестартиран в други времена. Останалите - като Втория след Борисов - Цветан Цветанов, министърката на правосъдието Цецка Цачева, депутатът и председател на енергийната комисия Делян Добрев, както и неколцина по-дребни риби - заместник-министри, нямаха този късмет.

Въпреки че проверките на същата тази Антикорупционна комисия, извършени по времето, когато председателят ѝ Георгиев бе в принудителна 3-месечна отпуска, тъй като и той бе проверяван, избелиха и тях, и други. Националната агенция по приходите (НАП) се е потрудила и е свършила същото за Георгиев, така както години по-рано го направи за Цветанов.

Изобщо всеки някого оневинява в “кръговата икономика на корупцията” (по определението на “Капитал”), и всеки всекиму е задължен. Но дори и в бяло, някои все пак си тръгват - от политиката и от постовете. Георгиев не е сред тях. В последния си работен ден - 31 юли, парламентът гласува оставката му като шеф на КПКОНПИ и унизително не му даде думата, дни по-късно го направи „Нова телевизия“ в благо интервю. В него Пламен Георгиев повтори казаното пред журналисти в парламента, комбинирайки виктимизацията и героизацията си като защитни тези: обяви, че е жертва на заговор на олигарси и мишена - защото под негово ръководство комисията внесла искове за над 3 милиарда лева, (за които не е ясно дали ще издържат в съда).

Но дори и след напускането му няма отговор защо е скрил терасата от 186 кв. м. с барбекю и сауна върху нея от собствените си имуществени декларации, а е вписана в нотариалния акт, възможно ли е тризонет на много добра локация в София да струва 300 000 лева и не е ли декларирал твърде занижени цени при имотни сделки.

Въпреки това НАП го е изчистила

Вместо отговори, избелването тече с пълна сила. На 31 юли, когато парламентът освободи Георгиев, той заяви пред журналисти, че проверката на НАП е доказала всеки негов и на съпругата му доход. “Тази проверка доказа, че аз не съм извършил нито едно закононарушение”, заяви той. Повтори го и в неделното си интервю. НАП го е изчистила. Защо тогава НАП не го съобщи?

На същия този 31 юли директорката на НАП Галя Димитрова заяви, че на “г-н Пламен Георгиев се извършва контролно производство в ТД НАП-София” и тя не е уведомена дали е приключило и какви са резултатите. “Ние имаме ангажимент след приключване на производството да уведомим прокуратурата”, каза тя. Но и прокуратурата не е съобщила за такъв акт. Прави го Пламен Георгиев и за гражданите остава убеждението, че данъчните очевидно “прескачат” шефката си - или просто Георгиев избърза да съобщи за индулгенцията, за която сме убедени, че ще получи и без молитви.

А можеше да стане главен прокурор...

Сега Пламен Георгиев се завръща в специализираната прокуратура, изпълнен с гибелен гняв към “олигарсите”. Има защо - “Апартаментгейт” го изключи като кандидат за главен прокурор, за какъвто бе спряган по-рано. Сега ще чака за друг пост.

Макар да не е издържал конкурса за съдии и да не е запомнен с ключови дела като прокурор, Георгиев е спечелил друга ценност - доверието на премиера Бойко Борисов, който още в първия си кабинет, през 2013 г., го направи председател на Комисията за незаконно придобито имущество. Има защо - благодарение на Георгиев, прокурор в Софийска градска прокуратура през 2011 г., не се стигна до разследване на скандала с подслушването на директора на Агенция “Митници” Ваньо Танов, днес покойник, и негови разговори с министъра на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. Това са онези изтекли в медиите записи, от които се помни прословутата реплика на премиера Борисов, казана по отношение на Михаил Михов (Мишо Бирата), и той покойник: “... поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам”. Тези записи, направени със специални разузнавателни средства, са унищожени, тъй като прокурорът Георгиев... не проявил интерес към тях.

Така че въпросът за Пламен Георгиев вече дори не е свързан с терасата, с барбекюто и сауната. Въпросът е защо човек, който управляваше Робокопа срещу корупцията, погазва правото пред очите ни. Изглежда, че за управляващите това го прави напълно пригоден за червената прокурорска тога.

Текстът на Емилия Милчева е публикуван в "Дойче веле".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11464

2

Sin

05.08 2019 в 19:42

Съмнявам се, че заради някакви знания са го назначили отново. По-скоро го назначават, за да ни покажат, че от нас, от морала въобще, от практиката в ЕС дори не зависи нищо. И за да могат другите гайки, примерно Гешев, да не бъдат страхувани, че нещо е възможно да им се случи. Посланието гласи: крадете, но ако служите на нас, няма от какво да се страхувате - нито от Прокуратура, нито Съд и пр. Ето - построил той каквото можал незаконно - сбъркали му натуралния акт!?!?, точно на него - и въпреки това е отново прокурор. Сигурен съм, че някой прокурор с престъплениея като неговите в Горна Волта никога повече не би бил търпян. Да не говорим в страни от Европа и Америка.

2426

1

tania7777

05.08 2019 в 19:16

Ще реже главите на крадливи комуняги!