Няма нужда Кремъл да злепоставя САЩ. За това се грижи самият Тръмп

DW 18 юни 2017 в 11:35 12831 2

Снимка wikimedia

"Руската афера" на Тръмп даде на Кремъл огромно предимство – пропагандаторите в Русия вече няма защо да измислят неща, с които да злепоставят САЩ. За това сега се грижи самият президент. Коментар на Райнхард Везер.

Поведението на Доналд Тръмп в руската афера може да бъде обяснено по различни начини. Подозрението, че се е опитвал да възпрепятства правосъдието, може да е породено от неговата непохватност и импулсивност. А може и да се е опасявал, че резултатът от разследването ще го унищожи като политик – било, защото действително е поддържал тайни контакти с Москва, или пък поради това, че има и други неприятни тайни, които могат да изскочат на бял свят. Онова, което е известно досега за връзките на екипа на Тръмп с Русия, както и биещата на очи амнезия на неговите хора по този въпрос разпалват фантазията.

Дори ако специалният прокурор Робърт Мюлер не открие нищо ново, въпросните връзки сами по себе си са достатъчно ужасяващи. Вероятно никога няма да узнаем със сигурност дали е имало някакво съзаклятие между Кремъл и екипа на Тръмп с цел превземане на американските президентски избори през 2016 година. От резултатите, до които ще стигнат разследващите органи и от начина, по който Тръмп ще реагира на тези резултати, ще зависи колко големи ще са вредите за САЩ, а и за останалата част от света.

Вредите, от които някои извличат ползи

Още отсега имиджът и дееспособността на Америка са тежко засегнати от Тръмп. А "руската афера" е само една от причините за това. Списъкът с некомпетентните, безсмислени, озадачаващи и създаващи конфликти изявления на президента по международни въпроси е безкрайно дълъг.

А има и предостатъчно конфликти по света, като се започне от Близкия изток, та до Източна Азия, в които думите на американския президент имат толкова голяма тежест, че да доведат до фатални последици.

Някои в Москва може и да са се надявали, че с президент като Тръмп ще могат да се установят по-добри американско-руски отношение и ще могат да сключват „сделки” за сметка на останалите. Но и това е съмнително, защото непредвидимостта на Тръмп няма как да не е била забелязана от Кремъл още преди изборите.

Все пак руското ръководство на първо време може да се смята за победител от американските избори - особено в реалната политика, защото загубата на авторитет на САЩ открива нови възможности както за Китай, така и за Русия. Руското ръководство е победител и в пропагандно отношение, защото неговата медийна пропаганда вече няма нужда да измисля разни неща, които да представят Америка като страна на умопобъркани. Тази задача сега е поела самата Америка.

Райнхард Везер, ФАЦ

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

2

Red or Dead

18.06 2017 в 17:51

Професоре, къде го изкопа.......ХАХАХАХАААА....няма такъв майтап, бахти и гаврата си прави камараден Алкантара....“ние сме двама и сме ескортирани от кучето, храната и бирата ни....канарчето в момента спи.......и НЯМА да ходим никъде......ние сме на Сушата.....:)))))))))))))))))))))))))))

Аз се чудех как е възможно БУНАДЯСАЛИТЕ мисирки да са толкова ТЪПИ......ми ето ви отговорът........

ГОРЕЩО препоръчвам на колегите да го изгледат......няма такава комедия.......верно краварите са ТЪПИ та дрънкат....

Професоре, благодаря за разтоварването след ремонтните дейности........