'Шоуто на Слави' слиза от ефир. Какво се крие зад този ход?

Георги Лозанов, DW 09 май 2019 в 07:33 16723 4

"Шоуто на Слави" слиза от ефира на Би Ти Ви. Това обяви самият Слави Трифонов. Той и екипът му не се чувствали част от медийната среда. Но дали това е истинската причина за края на шоуто? Няколко хипотези:

Кой свали Слави Трифонов от ефир? Самият той го направи. Или поне така твърди.

Традиционният заподозрян - телевизията-майка Би Ти Ви, отношенията му с която няма как да са гладки (все пак за пари става дума), официално заяви, че не се отказва от шоуто и продължава да преговаря с фирмата му. И самият Трифонов го потвърди. А това веднага роди хипотезата, че със заплахата да слезе от ефир на 31 юли той си вдига цената. Особено на фона на упорития слух, че телевизията се продава и в такъв момент трудно ще се лиши от ключови програмни сегменти.

Какво ни казват "прощалните" думи на Трифонов?

"От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда." "Прощалните" думи на Слави Трифонов сякаш изключват хипотезата, че той преговаря с конкурентна на Би Ти Ви телевизия, например с Нова ТВ. Но всъщност такава хипотеза остава валидна до развръзката.

Същевременно тези "прощални" думи навеждат на подозрението, че някакви други медийни или политически фактори пречат на шоуто, че го притискат и ограничават свободата му. Ако е така, Трифонов, който винаги е настоявал, че е откровен към зрителите си, би трябвало да ги посочи. В този си вид "прощалните" му обяснения са есеистика, чиято цел е по-скоро да премълчи, отколкото да съобщи причината за оттеглянето му.

Съществува и друга хипотеза - че Слави Трифонов се готви да прави своя нишова телевизия, да кажем с акцент върху балканския фолклор, към който отдавна заявява пристрастията си. Той обаче, освен фолклора и родината, обича и печалбата. И като успешен продуцент с дългогодишен опит не може да не знае, че в настоящия момент подобен проект ще е губещ по условие. Някой ще трябва да налива средства в него, а това е най-сигурният начин да загуби свободата си.

Трифонов влиза в политиката?

Стигаме и до последната хипотеза, според която Слави Трифонов се премества окончателно от медиите в политиката, за да направи партия. Всъщност, той отдавна работи по този проект - организира референдуми, протести, кастинги за политици и какви ли не други политически жестикулации от екрана. Шоуто му нерядко съвсем насериозно се преобразяваше в нещо като Страшен съд за политици.

Какво обаче ще се случи, ако Трифонов превърне телевизионното си шоу в партия? Така той би се подредил до Сидеров или Бареков, чиито телевизионно-партийни проекти бяха родени от "инцеста" между медии и политика. Само че зрителите не прощават, когато търсиш подкрепата им в една сфера, а искаш да я използваш в друга. Повечето се отдръпват. Впрочем, "Шоуто на Слави" вече произведе една такава партия - "Гергьовден". Тя бе обречена на трудни комбинации в политическите маргиналии. Поне досега Слави Трифонов си е давал сметка за това и в последния момент се е отказвал да влезе в политиката.

Приликите между Слави Трифонов и Бойко Борисов

Защо тогава Слави Трифонов слиза от екрана на Би Ти Ви? Може би защото е професионалист и усеща, че екранните харизми все по-малко ще вървят на телевизонния пазар. Довчерашните му фенове са се разбягали в социалните мрежи и сами си правят шоуто. Вечер няма как да кажеш нещо по-хейтърско и по-смешно от това, което вече десетки пъти се е въртяло в интернет.

Всъщност, Слави Трифонов много прилича на Бойко Борисов и затова през годините двамата силно се любят и мразят. Те са самотни герои - единият в медийната, другият - в политическата сфера. И двамата успяваха да предизвикат мощни колективни идентификации. Трифонов - на територията на масовия вкус с чалгата и трапезните майтапи. Борисов - на принципа на подобието (в изказ, маниери, логика) с народа, така че той чрез министър-председателя си да се чувства стигнал до най-високото стъпало на държавата. И да държи Борисов на власт, защото, ако падне, все едно народът е паднал.

Моделът на харизматична политика обаче се разпада, заради естествената загуба на доверие в политическия елит на "най-корумпираната страна в ЕС". Моделът на харизматична телевизия също се разпада - заради загубата на доверие в медийния елит на "страната с най-ниската свобода на словото в ЕС". Трифонов казва, че не е част от тази медийна среда, но го казва, застанал от 19 години в нейния център. Впрочем, след като дълго време Борисов бе основната мишена на "Шоуто на Слави", през 2018 година Трифонов го покани на интервю, което бе прието за "лула на мира" - заради тона му, но и заради самия факт на поканата. Мирът между двамата обаче не беше в силата им, а в слабостта им. Среща на ветерани от една епоха, която отминава...

Дали и как епохата, която идва след тях, ще е по-добра - именно това е същественият въпрос, който поставя оттеглянето на Слави Трифонов. А не какво ще прави той без шоу по Би Ти Ви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

09.05 2019 в 11:51

Аз само искам да се присъединяи съглася с коментара на някой тук отпреди няколко дни: Е сега като го няма Слави, кво ше гледаме по телевизията?

Ахахаха.....

11948

3

Oggie Petkov

09.05 2019 в 11:37

Епохите не идват сами. А ние не сме узряли за по-добра още. Какво ни очаква в близко бъдеще на политическата сцена? Неистови напъни на БСП да докопа властта. Може би ще и се получи, макар и за кратко. Добре, да речем че предизвика предсрочни избори и дори ги спечели. С кого ще управлява? Единственият сериозен кандидат се очертава "гробокопачът" и ДПС. Дори Нинова да е толкова тъпа и заслепена от жажда за власт и приеме този вариант, триумфът и ще е кратък и както винаги ще доведе до позорното и отстраняване и изгонване от властта и партията и. Отново загубено и пропуснато за България безвремие и отново връщане назад. Дано се размине и без виденови катаклизми. И след това какво? Остатъци от ГЕРБ без Борисов и Цветанов? Не ми се мисли дори, защото няма други. Засега добри епохи не ни очакват.

4015

2

Off-fan

09.05 2019 в 08:37

Напълно съгласен! Дано дойде по-добра епоха!

23293

1

Стефан

09.05 2019 в 08:07

А така. Доживях да съм съгласен с Лозанов.