Ще стане ли Европа друга?

Феликс Щайнер, DW 25 май 2019 в 21:00 4115 2

Ще я има ли Европа? Или пък ще се разпадне? Много съдбоносни въпроси за бъдещето на всички европейци зависят от тези избори. Кои са основните опасности и какви прогнози има? Коментар на Феликс Щайнер.

В девет от шестнайсетте германски провинции в неделя се провеждат общински избори, а в Бремен ще се гласува и за нов състав на местния парламент. Тъкмо там се води и най-ожесточената битка за всеки избирателски глас и мандат. Какво ни показва това?

За партиите в Германия явно има по-важни избори

Въпреки всички приказки, че тези европейски избори са съдбоносни за ЕС, поне за германските партии местните органи на властта в Саарланд или в Саксония явно са по-важни от присъствието им в Европейския парламент (ЕП). Да не говорим за това, че вялата кампания за европейските избори по никой начин не може да се сравнява с огромните усилия, които се полагат пред всички избори за Бундестаг в Германия.

Това не е добра предпоставка за постигането на по-висока избирателна активност в сравнение с 2014 година, когато тя възлизаше на 48 процента. За страна като Германия това е малко срамно, независимо от факта, че и тази относително ниска активност бе с 5% над средната за ЕС.

Този път всичко ще е по-добре, уверяват социолозите, които регистрират по-висока степен на мобилизация във всички европейски страни и твърдят, че знаят причината за това: опасността от остър завой надясно тревожи избирателите и ще ги накара да гласуват по-масово.

Дано това не се окаже пак някаква заблуда. Едно време важеше правилото: колкото повече хора гласуват, толкова по-малко гласове отиват за партиите от периферията на политическия спектър. Но на почти всички избори в Германия през последните 4 години активността на избирателите растеше, а десните популисти от "Алтернатива за Германия" (АзГ) въпреки това постигаха много добри резултати. Защото се оказа, че десните популисти успяват да привлекат много от избирателите, които преди изобщо не са гласували.

Възходът на десните популисти със сигурност ще бъде една от централните теми в неделя вечерта, когато започнат да излизат резултатите от вота. Как скандалното видео от Ибиса ще повлияе на резултатите им – и то не само в Австрия? Ще успеят ли десните популисти в европейски мащаб да вземат 20, а може би дори и 25 процента от гласовете, както предричат някои от социолозите? И ако това наистина стане, какво ще означава то за ЕС? Наистина ли това ще бъде началото на края на успешния проект, наречен Европейски съюз?

"Националисти от всички страни, обединявайте се"?

При все че един изборен резултат от 25 процента за европейските популисти би предизвикал шокови вълни в Европа, някакъв по-сериозен срив не може да се очаква. Защото европейските десни популисти и националистите първо би трябвало да успеят да създадат своя обща фракция в Европейския парламент. В момента обаче техните фракции там са три. Противоречията между тях са очевидни, поради което е и сравнително малка опасността тези хора да застрашат работата на Европарламента, а оттам и на целия ЕС.

Всяко националистическо или дяснопопулистко правителство на държава в ЕС е в състояние да нанесе много по-сериозни щети - чрез блокади в Съвета на министрите и на срещите на върха на ЕС.

За легитимността и бъдещата сила на Европейския парламент от значение ще е нещо друго: най-големите врагове на демокрацията и на Обединена Европа са онези, на които Европа им е напълно безразлична, и които точно заради това няма да гласуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови