Ска Келер: Не, българското правителство не ми е поднасяло извинения

Мария Илчева - DW 21 февруари 2018 в 15:36 5997 6

Снимка OFFNews

Ска Келер

Самите българи са потресени от езика и съдържанието на декларацията, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, казва евродепутатката Ска Келер пред Дойче Веле. До днес тя не е получила официално извинение от София.

От декларацията на НФСБ, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, изминаха вече почти две седмици. Малко след нейната поява кабинетът публикува своя позиция, с която се разграничи от нея. Но имаше ли и извинение от българското правителство?

Ска Келер: Не, българското правителство не ми е поднасяло извинения. Много българи обаче ми се извиниха лично. Те самите са потресени от езика и съдържанието на изказването на вицепремиера. Благодарна съм на българите, които ме подкрепят и които се обърнаха лично към мен.

Според някои български медии, лично Жан-Клод Юнкер е настоял пред българския кабинет да излезе с позиция по въпроса. Така случаят вече бил приключен. За Вас приключи ли? Вие не очаквахте ли повече критика от ЕК или по-твърда позиция от София?

Ска Келер: Агресивният тон на Валери Симеонов, който е недостоен за един вицепремиер, показва много ясно колко са опънати нервите. А това, че само часове след декларацията българското правителство публикува своя позиция, показва, че премиерът следи зорко реакциите при подобни атаки. Той знае, че особено по време на своето европредседателство българското правителство е под силно наблюдение. Аз лично се концентрирам най-вече над това да подкрепям гражданите при техните протести в защита на правовата държава.

Не само Валери Симеонов използва обидни реплики по Ваш адрес, наричайки Ви например "зелена джихадистка". И евродепутатът Ангел Джамбазки се изказва агресивно. Според него, Вие сте подкрепяли "ислямска инвазия в Европа". Как ще коментирате думите му? Или как ще успокоите привържениците на Джамбазки, които му вярват?

Ска Келер: Тези изказвания много ме изненадаха. Той обижда и българските природозащитници и българите, които застават срещу комерсиалната експлоатация на Национален парк "Пирин“, след като вижда някаква връзка между тях и тероризма. Вместо да отправя абсурдни упреци, по-добре да се насочи към съдържателна дискусия.

Разговаряла ли сте някога лично с Ангел Джамбазки в Европейския парламент?

Ска Келер: Не, не съм.

Ще предприемете ли правни стъпки във връзка с декларацията на НФСБ?

Ска Келер: Ще продължавам да се боря срещу подобно тесногръдие и агресия.

Помрачи ли декларацията на НФСБ българското европредседателство, както писа "Политико“?

Ска Келер: Във всеки случай българското правителство беше доста притеснено от изказванията на вицепремиера. В противен случай нямаше и да се дистанцира от тях. Българският премиер знае много добре, че неговият вице отиде твърде далеч, както и че много хора наблюдават внимателно стъпките, които София предприема по време на европредседателството.

Какво Ви се иска да направи България по време на своето европредседателство?

Ска Келер: Иска ми се кабинетът да оттегли плановете си за доизграждане на ски инфрструктурата в Национален парк "Пирин“. Иска ми се да чуе притесненията на гражданите, свързани с изграждането на отсечка от магистрала в Кресненското дефиле, и да ги вземе предвид. Иска ми се България да спазва собствените си закони и правните стандарти на ЕС, както и да положи повече усилия в борбата срещу корупцията.

Някои българи критикуват участието Ви в българските протести в защита на Пирин. Те казват: "Това е нашата страна, не Вашата. По-добре обърнете внимание на проблемите на Германия". Какво ще кажете на тези хора?

Ска Келер: Бих им казала, че всички българи са също и европейци и имат същите права, както и всички останали в целия ЕС. И повярвайте ми, аз отправям критики и към германското правителство.

Защо се ангажирате за България?

Ска Келер: За мен е важно в ЕС да няма двойни стандарти. Всички трябва да имат правото да изказват свободно мнението си, да критикуват правителството и да разкриват онова, което не върви както трябва. Това важи както за България, така и за Германия и за всички други страни-членки на ЕС.

Въпросите бяха изпратени на Ска Келер по електронната поща. Евродепутатката отказа телефонно интервю, тъй като по време на запитването на Дойче Веле се намираше на работно посещение в Мексико.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

6

reKontra

22.02 2018 в 23:49

Да го духат троловете на цеко минеТЕв!

12435

5

Jinx

22.02 2018 в 21:01

Тая зелена коза се забърка в скандал сама, сега търси извинение от нашето правителство. Що за малоумие е това?

23293

4

Стефан

21.02 2018 в 17:20

Тая ска е много изтъркана, вече не интересува никого. Започнете да пишете за шейни и кънки, по-интересни са.

12284

1

Kristiano789

21.02 2018 в 16:01

И за какво трябва да ти поднася извинения?! Дошла тука, повтаря като папагал заучените фрази на зелените и после иска добро отношение.