Тази сутрин не само Германия, но и цяла Европа се събуди в шок

Инес Пол - DW 20 ноември 2017 в 13:25 14819 9

Снимка instagram.com/bundeskanzlerin/

Германия е в шок. Преговорите за съставяне на правителство се провалиха. Осем седмици след изборите никой не знае какво предстои, пише в коментара си Инес Пол и посочва, че Германия се намира пред прага на поврат.

След Брекзита и Доналд Тръмп трябваше ли и това да се случи? Ангела Меркел не успя - поне засега - да състави правителство. В стабилната и икономически преуспяваща Германия, страната в сърцето на Европа, мотора на ЕС, точно осем седмици след изборите за Бундестаг никой не знае какво предстои. Малко преди полунощ вчера Кристиан Линднер, лидерът на Свободната демократическа партия, която е с либерални възгледи за икономиката, сложи край на преговорите. Възгледът му: по-добре да не правим никаква, отколкото да направим лоша коалиция.

Линднер направи това запомнящо се заключение след петседмични мъчителни преговори за съставяне на правителствено мнозинство, които от самото начало приличаха повече на сватосване по сметка, отколкото на любовна история. Преговори, които до самия си горчив край буксуваха заради дреболии, вместо да съумеят да извлекат полза от различията между отделните партии.

Какво предизвика провала?

В Бундестага за пръв път влезе крайнодясната партия "Алтернатива за Германия”, а това сериозно разклати обичайните до момента варианти за съставяне на правителство. В един парламент със седем партии лесни решения вече няма. Още в деня на изборите социалдемократите категорично заявиха, че няма да подновяват широката коалиция с християндемократите, така че след 12 години на канцлерския пост Ангела Меркел беше принудена да търси един коалиционен формат, в който още от самото начало не играеше главната роля, макар че представлява най-силната партия. Понеже нейният ХДС изгуби гласове на изборите, Меркел трябваше да се задоволи с позицията на посредник - роля, в която тя се провали. Очевидно накрая тъкмо свободните демократи я препънаха в опита ѝ да намери нова, обединяваща идея за едно правителство, което вече не се задоволява с изпитани рецепти, а смело и активно тръгва да търси нови политически територии.

В центъра на конфликта беше и си остава отношението към бежанската криза. Либералната бежанска политика на Меркел позволи на "Алтернатива за Германия" да спечели голяма подкрепа. И в крайна сметка тъкмо този факт е в дъното на проваления опит за съставяне на коалиция.

Това все още не означава, че не бива да се помага на хора, изпаднали в беда. Означава обаче, че германците така и не бяха убедени, че помощта за тези хора не означава заплаха за самите тях.

Предстоят много седмици на неизвестност

Провалът на коалиционните сондажи показва, че и Германия се намира пред прага на поврат. И че икономическият успех не е достатъчен, за да приглуши страховете на хората от едно бъдеще, където бежанците са се превърнали във въплъщение на несигурностите в глобализирания свят.

Тази сутрин не само Германия, но и цяла Европа се събуди в шок. Защото тепърва ни очакват много седмици, ако не и месеци на неизвестност.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

9

theprofet

23.11 2017 в 16:41

Тежки времена идват за еврокорумпетата...

23293

8

Стефан

20.11 2017 в 22:40

Да? Честните частници? Които гордо ни заведоха в е-сето, и единствено в него са уважавани хора?
Момче, що не се разходиш до библиотеката, и не почетеш тогавашните вестници? В никой случай не те заплашвам с поумняване, просто спри да говориш дивотии, щото е досадно.

23293

6

Стефан

20.11 2017 в 21:07

Щото не същия тоя ес открадна пенсионните фондове в началото на 90-те ...

23293

4

Стефан

20.11 2017 в 17:50

Бе кво сутринта, аз още не съм на себе си. Толко съм шокиран, че от сутринта не мога да реша да ида ли за бира, или да трескам водка направо от хладилника.
Мани - мани ...

Хубавото е, че някой друг може и да започне да изтрезнява. Щом даже тая радиоточка се сети да навърже брекзитите с Тръмп и отсвирването на меркел - току виж вече успеят да си викнат и по шкембе. А след него светът вече е друг, даже за дойчевелетата.

25665

2

Victimized

20.11 2017 в 14:02

Какви гръмки заглавия. Истината е, че цяла България се събуди с мисълта за Гришо, и как Никол щяла да глади това дето е наМачкал..